✨ Naročilnica je trenutno ODPRTA!
Košarica
0,00 € / kg

Pralna soda

3,80  / kg

Pralna soda (natrijev karbonat) na rinfuzo.

  • Kupiš z lastno embalažo. Najbolj priporočamo steklene kozarce, posode za hrano, vrečke (platnene, plastične), rabljeno embalažo od čistil, detergentov.
  • Pri dobavi tega izdelka ne nastanejo odpadki. Pralno sodo dobimo v povratnem kovinskem vedru.
  • 🇨🇿 Poreklo: Češka.
  • Izdelek z ekološkim certifikatom.
Šifra: 000404 Kategorija: Brand:

Opis

Pralna soda, ki jo poznamo tudi pod imenom natrijev karbonat (Na2CO3), nastane pri segrevanju jedilne sode (sode bikarbone). Je bolj bazična od sode bikarbone (pH 11), zato se ne uporablja v prehranske namene ali pri izdelavi kozmetike, ampak predvsem pri pranju, odstranjevanju trdovratnih madežev ali kot dodatna pomoč pri strojnem pomivanju posode.

Pralna soda učinkovito raztaplja maščobe in pomaga odstraniti madeže iz oblačil, zato je odlična osnovna surovina za izdelavo domačega ekološkega praška za perilo, ki je okolju najbolj prijazen in hkrati cenovno ugoden.

Uporaba

Pranje z doma narejenim praškom iz pralne sode je eden od najbolj ekonomičnih in okolju prijaznih načinov pranja perila.

Recept za izdelavo domačega praška za pranje perila:
Zmešaj pralno sodo s fino naribanim milom za pranje (to je lahko marsejsko milo ali kakšno drugo naravno milo s čim manj dodatki) v razmerju 4:1 (npr. 400 g sode in 100 g mila). Previdno zmešaj in se izogibaj vdihavanju sode. Mešanico zapri v neprodušno posodo, da se milo ne izsuši. Prašek doziraš glede na količino perila, okvirno 2 – 3 žlice na 5 – 6 kg perila. Pri belem perilu dodaj še žlico Oxy power-ja za belilni učinek in s tem prepreči, da bi perilo posivelo.

Pralna soda učinkovito odstrani mastne in trdovratne madeže. V tem primeru pripravi raztopino pralne sode (cca 5 žlic sode na 1 l vode) in vanjo namoči perilo (nogavice, delovna oblačila, brisačke, pralne vložke, …) čez noč. Nato operi kot običajno.

Mešanico pralne sode in vode lahko uporabimo tudi za čiščenje bolj umazanih površin v kuhinji ali pa pralno sodo dodajamo v pomivalni stroj.

Opozorilo

Pralna soda lahko draži oči, zato z njo ravnaj previdno. Če pride v stik z očmi nekaj minut spiraj z obilico vode.

Zanimivost

Pralna soda ni enako kot soda bikarbona, saj se razlikujeta po sestavi in svoji bazičnosti (pralna soda je bolj bazična). Obe pa sta učinkoviti pri izdelavi domačih čistil in jih lahko uporabljamo za čiščenje v različne namene.

100 % natrijev karbonat

Mnenja

Zaenkrat še ni mnenj.

Bodi prvi ocenjevalec “Pralna soda”

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Morda vam bo prav tako všeč…