Opis
Rdeča leča je majhna in okrogla stročnica, bogata s hranili, ki ob kuhanju izžareva svojo rdečkasto-rumeno barvo. Priprava rdeče leče je enostavna in hitra, saj se izredno hitro skuha v kašast, beljakovinski pire, zato se odlično obnese kot sestavina v indijski kuhinji (v slastnih curry-jih) in gostih, kremastih juhah.
Uporaba in shranjevanje
Rdeča leča se zelo hitro skuha (cca 10 min), zato je ne rabiš predhodno namakati. Pred kuhanjem jo le operi pod tekočo hladno vodo.
Tule je nekaj receptov, kako lahko pripraviš rdečo lečo:
Domači lečini polpetki s paradižnikovo omako
Brezglutenski lečini kruhki
Curry z rdečo lečo
Zelenjavno-lečina obara
Zanimivost
Rdeča leča je kljub svoji majhni velikosti visoko na lestvici živil najbolj koristnih za zdravje. Vsebuje veliko beljakovin, prehranskih vlaknin, B vitaminov in železa, ki nam zagotavljajo bogato zalogo energije, ščitijo srce pred boleznimi in omogočajo dobro delovanje prebave. Med drugim njena visoka vsebnost antioksidantov in mineralov preprečuje poškodbo celic in kožnega tkiva, kar pomaga pri obnovi kože in nastanku gub. Nasmešek hkrati za tvoj želodček in obraz!
Ali si vedel-a, da se iz nekaterih stročnic melje celo moko in prideluje raznovrstne izdelke? Tako lahko z lečinimi nadomestiš običajne testenine ali pa pripraviš okusne brezglutenske jedi, ki bodo navdušile prav vsakogar!
Mnenja
Zaenkrat še ni mnenj.