✨ Naročilnica je trenutno ODPRTA!
Košarica
0,00 € / kg

Citronska kislina

(1 mnenje stranke)

16,00  / kg

Citronska kislina za odstranjevanje vodnega kamna na rinfuzo.

 • Kupiš z lastno embalažo. Najbolj priporočamo steklene kozarce, posode za hrano, rabljeno embalažo od čistil, detergentov. Priporočamo posodo, ki se lahko dobro zapre in ima dovolj široko odprtino za nalaganje.
 • Pri dobavi tega izdelka ne nastanejo odpadki. Citronsko kislino prejmemo v povratnih posodah.
 • 🇨🇿 Poreklo: Češka.
 • Izdelek z ekološkim certifikatom.
Šifra: 000407 Kategorija: Brand:

Opis

Citronska kislina je nepogrešljiva v vsakem gospodinjstvu, saj je vsestransko uporabna. Z njo lahko nadomestiš marsikatero čistilo (podobno kot z alkoholnim kisom) in jo uporabiš za odstranjevanje vodnega kamna, čiščenje wc školjke, tuš kabine in kadi, čiščenje grelnika za vodo, … Za razliko od alkoholnega kisa nima vonja in je bolj nežna do plastičnih ali gumijastih delov strojev.

Na voljo je na rinfuzo v trdi obliki, zato si jo napolniš v svojo posodo, doma pa razredčiš z vodo in pripraviš domače vsestransko čistilo. Najbolj uporabno razmerje je 150 g citronske kisline na 1 l vode.

Uporaba in shranjevanje

Citronsko kislino lahko uporabiš za odstranjevanje vodnega kamna v naslednjih primerih:

 • PRALNI IN POMIVALNI STROJ

S pomočjo citronske kisline lahko očistiš in vzdržuješ optimalno delovanje pralnega in pomivalnega stroja. Pri vsakem pranju v predelek za mehčalec nalij od 50 do 100 ml raztopine citronske kisline. Pri pomivalnem stroju pa raztopino citronske kisline doziraj v predelek, ki je namenjen sredstvu za sijaj – to je namreč naravno in domače nadomestilo komercialnih sredstev za sijaj.

Za občasno generalno čiščenje vodnega kamna v obeh strojih, v prazen stroj dodaj 200 g (6 – 8 žlic) citronske kisline in nastavi program pranja na 50 – 60 °C. Če stroj omogoča, pri doseženi temperaturi stroj ugasni za 30 min, nato pa zaključi program in nastavi še dodatno splakovanje z vodo.

 • KAVNI AVTOMAT

Raztopi 1 jedilno žlico citronske kisline v 1 l tople vode in raztopino vlij v kavni avtomat ter ga prižgi. Ko vsa raztopina steče skozi, ponovi postopek še z navadno čisto vodo.

 • GRELNIK VODE

V grelnik vlij 1 l vode in ji dodaj 1 jedilno žlico citronske kisline. Prižgi, da zavre. Vrele raztopine ne zavrži, temveč jo zlij v straniščno školjko, da hkrati očistiš še to. 😉 Nato pa grelnik z vodo dobro speri z vodo ali pa ponovi postopek vrenja še s čisto vodo.

 • POVRŠINE V KOPALNICI ALI KUHINJI

Pripravi si raztopino 2 – 5 žlic citronske kisline v 1 l vode (najboljše kar v stekleničko z razpršilom), nanesi na površino in očisti z gobico.

 • ČIŠČENJE WC ŠKOLJKE ALI ODTOKOV

V grelniku za vodo zavri vodo z dodano 1 žlico citronske kisline. Ko raztopina zavre, jo zlij v straniščno školjko, podrgni s ščetko in splakni. Prav tako lahko vrelo raztopino zliješ v odtok in ga s tem očistiš nečistoč.

Opozorilo

Ker proizvajalec nima certifikata, da se njegove izdelke lahko uporablja v prehrani (ker so izdelane v obratu skupaj s čistili), odsvetujemo uporabo citronske kisline pri pripravi hrane (marmelade, peciva).

Po uporabi svetujemo umivanje rok, saj citronska kislina močno draži oči. Če pride do stika z očmi, izpiraj s tekočo vodo dlje časa. Shranjuj stran od dosega rok otrok in v dobro zaprti posodi.

Citronske kisline ne uporabljaj na izdelkih iz medenine, prav tako ne na površinah iz naravnega kamna.

Zanimivost

Si vedel/-a, da ima raztopina citronske kisline enak učinek kot alkoholni kis? Poleg tega zavzame veliko manj prostora (iz dveh žlic citronske kisline si lahko narediš 1 l raztopine, ki bo primerljiva z alkoholnim kisom).

Naslednjič, ko ne boš vedel/-a kje dobiti alkoholni kis na rinfuzo, se spomni tudi na citronsko kislino in kako uporabna je.

100 % citronska kislina (CAS 5949-29-1)

1 mnenje za Citronska kislina

 1. Mateja Frank

  Prvič sem čistila s citronsko kislino. Grelnik vode se sveti kot da je nov in tudi wc školjko je odlično očistilo. 🙂

Podaj mnenje

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Morda vam bo prav tako všeč…