Super je, če lečo pred kuhanjem nekaj ur ali kar čez noč namakaš v vodi, saj ji tako skrajšaš čas kuhanja.Seveda pa ni nujno, da uporabiš ravno črno lečo, jaz sem izbrala črno predvsem zaradi barve in ‘’zemeljskega’’ okusa, ki se po mnenju mojih brbončic super poda k okusu šampinjonov ali drugih gobic. Podobno dobro mi je recept uspel z zeleno lečo.
Skuhane leče ne splakuješ z vodo, saj nočemo dodatne vlage v masi za polpete.Za seckanje gobic, čebule in česna lahko uporabiš tudi multipraktik, vendar pazi, da kockice gob ne bodo premajhne, saj tako ne bi prispevale k fini teksturi.
Nektarino lahko izpustiš ali pa jo nadomestiš z drugim sezonskim sadjem po navdihu. Prav tako lahko špinačo/blitvo nadomestiš s sezonskim zelenjem (navadna solata, rukola, ohrovt, zelje…).
Pripravljene polpete lahko spečeš tudi na žaru ali pa kar v pečici.
Rifuzl je trgovina brez plastične embalaže, kjer s svojo embalažo nakupuješ lokalna, zdrava ekološka živila in zero waste pripomočke. Kupuj brez embalaže!
Brioš burger, veganski
Čas priprave:
ur min
Težavnost:
Št. sestavin:
10
Sestavine:
100 g suhe črne beluga leče
200 g šampinjonov
1 žlico olja
½ večje čebule
3 stroke česna
pest sončničnih semen
pest svežih zelišč (jaz sem uporabila origano in peteršilj)
1. Korak
Najprej daš kuhati črno lečo, medtem pa pripraviš ostale sestavine.
2. Korak
Na drobne kocke narežeš šampinjone, ki jih, v predhodno ogreti ponvi, brez olja pražiš toliko časa, da spustijo večino vlage in malenkost začnejo pridobivati na barvi.🤟🏻 Predevaš jih na stran, v isti ponvi na žlici olja popražiš še naseckano čebulo in česen.
3. Korak
Skuhano lečo odcediš s pomočjo cedila, vendar je ne spiraš z vodo! Naj stoji v cedilu vsaj 5 minut (vmes si na pult nadevaš ostale sestavine), nato jo prestaviš v posodo, polovico pretlačiš z vilico, dodaš pražene šampinjone, čebulo in česen, sončnična semena, sesekljana zelišča, nekaj mletega popra in po tvojem okusu še dimljeno bučno ali sojino omako.💯
4. Korak
Premešaš in poskusiš, po potrebi zreguliraš, nato pa dodaš pol skodelice pirine moke, spet premešaš in dodaš še toliko moke, da dobiš ne-preveč-lepljivo, a ne-preveč-suho maso.
5. Korak
Oblikuješ polpete, ki jih popečeš na naoljeni ponvi.💥
6. Korak
Popečeš še melancane, narežeš (po želji tudi popečeš) nektarino, po potrebi tudi blitvo.
7. Korak
Pripraviš gorčično omako tako, da v blenderju zmiksaš gorčico, kuhano čičeriko in malce oljčnega olja.🤏🏻
8. Korak
Za drugo omako pa samo z žlico zmešaš vegansko majonezo in kokosov jogurt.🥄
9. Korak
Vse pripravljene komponente, vključno s kimchijem, po svoji logiki sezidaš v funky burger.🦖
Najprej daš kuhati črno lečo, medtem pa pripraviš ostale sestavine.
Na drobne kocke narežeš šampinjone, ki jih, v predhodno ogreti ponvi, brez olja pražiš toliko časa, da spustijo večino vlage in malenkost začnejo pridobivati na barvi.🤟🏻 Predevaš jih na stran, v isti ponvi na žlici olja popražiš še naseckano čebulo in česen.
Skuhano lečo odcediš s pomočjo cedila, vendar je ne spiraš z vodo! Naj stoji v cedilu vsaj 5 minut (vmes si na pult nadevaš ostale sestavine), nato jo prestaviš v posodo, polovico pretlačiš z vilico, dodaš pražene šampinjone, čebulo in česen, sončnična semena, sesekljana zelišča, nekaj mletega popra in po tvojem okusu še dimljeno bučno ali sojino omako.💯
Premešaš in poskusiš, po potrebi zreguliraš, nato pa dodaš pol skodelice pirine moke, spet premešaš in dodaš še toliko moke, da dobiš ne-preveč-lepljivo, a ne-preveč-suho maso.
Oblikuješ polpete, ki jih popečeš na naoljeni ponvi.💥
Popečeš še melancane, narežeš (po želji tudi popečeš) nektarino, po potrebi tudi blitvo.
Pripraviš gorčično omako tako, da v blenderju zmiksaš gorčico, kuhano čičeriko in malce oljčnega olja.🤏🏻
Za drugo omako pa samo z žlico zmešaš vegansko majonezo in kokosov jogurt.🥄
Vse pripravljene komponente, vključno s kimchijem, po svoji logiki sezidaš v funky burger.🦖