Kategorije

Za zmanjškarje

Predlogi iskanja

Palomin WC papir brez plastične embalaže

  • Čas branja Čas branja: 10 minut
palomin-wc-papir-brez-plasticne-embalaze
Toaletni papir Paloma brez embalaže zdaj na voljo tudi v Rifuzlu. Preberi zgodbo, kako WC papir pride do trgovine v kartonasti embalaži.

Rifuzlarje je v tem tednu prevzel val navdušenja, saj je k nam prispel nov, težko pričakovan izdelek: toaletni papir brez plastične embalaže! Ker se mi zdi, da gre za res velik dosežek, ki bo imel dolgoročne pozitivne posledice za življenje z manj odpadki v Sloveniji, sem se odločil, da delim celotno zgodbo, kako je do sodelovanja s Palomo prišlo.

Hkrati ta zgodba odlično na primeru prikaže, kako izgleda širjenje ponudbe z novimi izdelki za zero waste trgovino, kot je Rifuzl. Je sicer veliko več dela, kot je to za navadne trgovine, ampak se z veliko volje (ki nam je ne manjka) da!

Na začetku ni kazalo obetavno

WC papir sva imela z Manco že od vsega začetka na seznamu stvari, ki jih bomo ponujali v Rifuzlu. Ko je Manca v decembru za nekaj dni odšla delat v Gradec, v zero waste trgovino Das Dekagramm, da je dobila izkušnje za delo v zero waste trgovini, je tam dobila tudi kontakt od avstrijske firme, ki je tej graški trgovini dostavljala WC papir brez plastičnega ovoja.

Ker je eno od naših načel, da sodelujemo s podjetji, ki so čim bližje Rifuzla in vzpodbujamo lokalno gospodarstvo, sva se odločila, da poskusiva najprej stopiti v kontakt in se dogovoriti za WC papir s slovenskim podjetjem Paloma. Manca jim je nekaj mesecev nazaj poslala par emailov, da nas zanima sodelovanje in na hitro razložila koncept. Ni bilo odgovora. Ker smo imeli polne roke dela z bogatitvijo ostale ponudbe, je bil toaletni papir potisnjen malenkost na stran.

V maju pa sem na naš Instagram objavil story, kjer sem vprašal, kateri izdelek stranke najbolj pogrešate.

Ker nam je izredno pomembno, da so izdelki v Rifuzlu relevantni (ne želimo biti le "showroom" trgovina, pač pa uporabna, vsakodnevna trgovina), je WC papir skočil na prvo mesto na seznamu izdelkov za širjenje ponudbe.

Rekla sva, da še enkrat poskusiva kontaktirati Palomo, sicer pa se bova dogovorila z avtrijskim podjetjem.

Najti moraš pravo osebo

Tako sem jaz že naslednji dan po objavi story-ja dvignil telefon in klical njihov prodajni oddelek. Na hitro sem predstavil naš koncept in da bi nas zanimal njihov WC papir, a da bi nam ga dostavljali brez plastične embalaže. Njihova prodajnica mi pove, da so imeli dolgo časa nazaj v ponudbi WC papir v kartonastih škatlah oz. na paletah, vendar ni bilo zanimanja s strani trgovcev in so to ukinili. Da je njihova proizvodnja avtomatizirana in da trenutno ne morejo pakirati na drugačen način, kot v plastiko.

Nisem bil pripravljen takoj vreči puške v koruzo in uporabil vse jokerje in ase, ki sem se jih tisti trenutek spomnil:

  • skliceval sem se na njihovo trajnostno politiko in da težko rečejo, da so okoljsko odgovorno podjetje, če pakirajo v plastiko,
  • kako je to za njih vrhunska poslovna in marketinška priložnost priložnost (tale objava, hint hint ?),
  • povedal nekaj naših dosedanjih izkušenj sodelovanj z ostalimi podjetji in kako jim je prisotnost v naši trgovini odskočna deska za naprej,
  • nenazadnje, da imamo kontakt avstrijskega podjetja, ki je pripravljeno na sodelovanje in da če se ne dogovorimo s Palomo, bomo WC papir na žalost naročili pri konkurenci.

S temi argumenti mi je uspelo pridobiti kontakt njihove brand managerke, gospe Aleksandre, in da naj njej naslovim našo željo po sodelovanju. In od tu naprej so se stvari začele odvijati v pravo smer.

Najprej sem od Aleksandre dobil ponudbo, da bi nam lahko brez plastične embalaže dostavljali roza toaletni papir v lističih, med splošno javnostjo bolj znan pod vzdevkom "šmirgl" WC papir - tisti, ki smo ga kdaj uporabljali, vemo zakaj ta vzdevek :)

Že če sem izhajal iz sebe, se mi je zdelo, da ta ponudba našim strankam ne bo preveč všeč. Ampak sem le človek in lahko bi se motil. Tako da sem se spet za pomoč obrnil k vam preko Instagram storyja.

Ko sem vse odgovore zbral na kup in naredil analizo, sem v odgovoru Aleksandri lahko postregel s temi željami (ne mojimi, pač pa željami tistih, ki bodo WC papir pri nas kupovali):

Bolj konkretno so želje strank takšne (po prioriteti padajoče):

‣ mehek (zato po mojem mnenju lističi ne pridejo v poštev, če se še prav spomnim, za katere lističe gre ?),
‣ neodišavljen in nebeljen oz. ne-obarvan,
‣ iz recikliranega papirja,
‣ večplasten (stranke so omenjale vsaj 3-slojnega).

Med odgovori je bilo celo nekaj takšnih, ki ste izrecno povedali, da ne želite krep toaletnega papirja ? .

V odgovor sem dobil zahvalo in pozitiven odgovor, da se bodo lahko prilagodili našim željam ? in sicer bo pakiranje v kartone izvajalo Paloma PIS - Palomino podjetje, ki zaposluje invalide. Od tu naprej sva se podrobnosti sodelovanja začela dogovarjati z gospo Ivanko, vodjo sektorja proizvodnje in storitev pri Palomi PIS.

Ne le okoljski, še družbeno odgovoren vidik sodelovanja!

Pri Palomi PIS sva z Manco le naletela na izredno pozitiven in prijeten odziv. Hitro so namreč za nas našli rešitev, da nam lahko pakirajo in dostavljajo WC rolice pakirane v kartonasti embalaži. Izredno so pohvalili naš koncept, delo in se razveselili sodelovanja z nami. Ne le zaradi okoljskega in naravovarstvenega vidika, pač pa tudi zato, ker je tovrsten način pakiranja idealno delo za njihove zaposlene invalide.

Naše sodelovanje torej nima le pozitivnega vpliva na okolje ? (brez plastike) in lokalno gospodarstvo ?? (sodelovanje s slovenskim podjetjem), pač pa še družbeno odgovornega, saj imajo zaradi Rifuzlovega sodelovanja s Palomo delo težje zaposljivi ljudje.

Koliko stane "zero waste" rolica papirja?

Po tednu dni smo dobili od Palome PIS veleprodajno ponudbo za WC papir. Še zadnji del enačbe je bilo potrebno poračunati: koliko bo stala rolica WC papirja v Rifuzlu?

V Rifuzlu se maksimalno trudimo, da so izdelki, ki jih kupiš pri nas, cenovno primerljivi tistim v navadnih trgovinah. In to kljub temu, da kot (zaenkrat) mali trgovec niti slučajno ne dobimo tako dobrih nabavnih pogojev, kot to dobijo velike veletrgovske verige. Raje gremo sebi v škodo, ker vemo, da ne moremo orati ledine k boljši spremembi v družbi, če nakup izdelkov brez plastične embalaže v Rifuzlu ne bo prijazen tudi do tvoje denarnice.

Tako smo skupaj s Palmino ekipo staknili glave in naredili analizo trga, po koliko se primerljiv WC papir, kot ga imamo zdaj na voljo pri nas, prodaja v navadnih trgovinah. WC papir, ki ga imamo, je primerljiv s Paloma Exclusive 10x150 - beli, ki se v ostalih trgovinah prodaja po ceni med 3,50 in 4,00 € za 10 rolic, torej med 0,35 in 0,40 € za rolico. 

Zdaj pa čas za slavje: s Palomo smo se uspeli dogovoriti za pogoje, da za 1 rolico WC papirja ne plačaš prav nič več, kot se prodaja v navadnih trgovinah, torej 35 centov. Še več, če kupiš cel karton (24 rolic v kartonu, cca poraba 4 članske družine za 1 mesec) pa je cena za cel karton 7,95 €, kar pride celo samo 33 centov na eno rolico!

WC papir je že na policah, kupiš lahko posamezne rolice ali karton po 24 skupaj

Zakaj si WC papir štejemo še posebej v uspeh

Čez nekaj dni se bomo veselili pol leta od odprtja Rifuzla. Zaenkrat je bila naša ponudba večinoma omejena na izdelke butičnih proizvajalcev, saj se je bilo z manjšimi, lokalnimi izdelovalci in pridelovalci edino možno dogovoriti za sodelovanje in prodajo v rinfuzi.

Ampak za proizvodnjo izdelka, kot je WC papir, potrebuješ celo proizvodnjo in butična izdelava takšnih produktov sploh ne obstaja. Potrebno je bilo torej zagristi v trši oreh in poskusiti vpeljati naša pravila pri večjem podjetju, kot je Paloma. Čeprav ni bilo najlažje, je ta prvo uspešno sodelovanje dobra popotnica za naprej.

Vse pohvale Palomi in njihovi ekipi (posebej gospem Aleksandri, Ivanki in Mileni), da je ta ideja postala realnost in je sodelovanje steklo.

Ker je Rifuzl prva zero waste trgovina v Sloveniji, imamo to srečo (in odgovornost!), da je v nas uprtih kar precej oči - z Manco sodelujeva in pomagava marsikateri trgovini (tudi, če je konkurenčna), da uvajajo ponudbo izdelkov brez plastične embalaže. Še več pa je takšnih trgovin, ki le spremljajo vsak naš korak in uvajajo podobno ponudbo sami. Skorajda vsi naši dobavitelji zaradi prisotnosti v naši trgovini že po nekaj mesecih prodajajo v marsikateri drugi trgovini.

A že vidiš, kam pes taco moli? Paloma je podjetje, ki prodaja svoje izdelke po celi Sloveniji in tudi v tujini. Napovedujem, da bomo že relativno kmalu videli ponudbo "brezplastičnega" WC papirja še marsikje drugje, ne le v Rifuzlu. Morda celo na policah trgovskih centrov po celi Sloveniji - tudi veletrgovci namreč počasi sledijo trendu ponudbe izdelkov v bolj trajnostni embalaži. To pa niti ni več tako majhna sprememba na boljše in s tem poslanstvo Rifuzla dobiva prave razsežnosti, na nivoju cele države!

Iz Palome so nam namignili, da odkar smo objavili, da bomo imeli v ponudbi njihov WC papir, že dobivajo povpraševanja od ostalih trgovin za papir, ki ni pakiran v plastiko.


Vse to je super, ampak vedno je lahko še boljše

Čim dosežemo eno zmago, že gledamo naprej, kaj še lahko izboljšamo in pri tem nam v veliki meri pomagate naše stranke, s svojimi predlogi. 

Palomi bomo predlagali, da plastični salotejp, s katerim so zdaj bile zaprte prve škatle, ki smo jih dobili, zamenjajo z biorazgradljivim, papirnatim. Dogovoriti se bomo poskusili, da lahko tudi vse kartonaste škatle vračamo in jih ponovno uporabijo. Nenazadnje pa bi bilo super, da uvedejo tudi ponudbo toaletnega papirja v rolicah iz recikliranega papirja.

POSODOBLJENO 24. 6.: v Palomi so pregledali naš pripevek in se pozitivno odzvali na predloge, tako da sedaj škatle zapirajo s papirnatim lepilnim trakom. 

Največja zahvala pa gre tebi!

Za vse to, kar delamo, pa se moramo zahvaliti predvsem tebi. Brez vas, kupcev, nikoli ne bi mogli delati sprememb, ki jih delamo. Z vsakim nakupom v Rifuzlu podpreš naše delo in proizvajalce, ki omogočajo, da lahko prodajamo izdelke brez plastične embalaže. Več kot nas je, prej bo "zero waste" v Sloveniji del vsakdana. Dokažimo, da se da!

Če si prebral-a cel prispevek -- pohvale, da si si vzel-a čas! Pomagaj nam ga deliti na Instagramu in Facebooku (označi nas z @Rifuzl), saj s tem prispevaš k čistejši naravi za vse nas ??. Vsekakor pa vabljena oz. vabljen v Rifuzl na trajnosten nakup!

Rifuzl je trgovina brez plastične embalaže, kjer s svojo embalažo nakupuješ lokalna, zdrava ekološka živila in zero waste pripomočke. Kupuj brez embalaže!

Naroči sestavine z 10% popustom:

Rifuzl izdelki.

Popust za izdelke iz recepta - 10%:
-0,06 €
Skupaj:
0,54 €

Si že odkril Rifuzlov YouTube kanal?

Želim brezplačen vodič za čiščenje!

Želim brezplačen vodič za čiščenje!

Vpiši svoj elektronski naslov, mi pa ti na tvoj naslov pošljemo brezplačen hiter vodič za čiščenje s sodo bikarbono in citronsko kislino.
Novice
Recepti
Aktualno
Novice
Recepti
Aktualno