✨ Naročilnica je trenutno ODPRTA!
Košarica
0,00 €

Naravi paše, ko kupujem v svoje kozarce in flaše!

Podjetje svoje vrednote, vizijo, poslanstvo sporoča skozi svoja dejanja, ne pa skozi besede na papirju (ali v tem primeru, na spletni strani).

Zato Rifuzlarji stremimo k temu, da nikomur ne bo potrebno prebrati tega dokumenta, da bo razumel, zakaj Rifuzl obstaja. Z našimi dejanji želimo sporočati vse, kar piše v nadaljevanju.

Ampak včasih je dobro imeti tudi kaj zapisano – za nas, da lahko sami preverimo, če se držimo zastavljenih načel in zate, da nas preverjaš in opomniš, če kdaj skrenemo z začrtane poti.


Zakaj Rifuzl obstaja?

Rifuzl ti olajša, približa in poenostavi nakupovanje izdelkov v lastno embalažo, z namenom, da ne proizvajamo odpadkov, skrbimo za naravo in naše zdravje.

Na enem mestu ti Rifuzl ponuja vse, kar gospodinjstvo potrebuje, s poudarkom na kvalitetnih, pretežno ekoloških izdelkih lokalnih dobaviteljev.

Z nakupom pripomoreš k čistejšemu okolju, v katerem živimo in bodo živeli naši otroci in hkrati podpiraš lokalne pridelovalce, lokalno gospodarstvo.


Vrednote

🏡 Domačnost

Stranke se v Rifuzlu in v naši družbi počutite prijetno in domače. Pri prihodu v trgovino te z nasmeškom pozdravimo in te vprašamo, kako ti lahko pomagamo. Nismo uradni, v pogovoru med sabo in s strankami se tikamo (razen, če to ni primerno oz. tega ne želiš). Z veseljem kdaj poklepetamo o čisto vsakdanjih stvareh ali ti podamo kakšen nasvet, kako pripraviti ali uporabiti izdelke v naši ponudbi.

💕 Odkritosrčnost

Rifuzl posluje transparentno, kar pomeni, da razkrijemo od kod kje pride, kako je pridelano, kako pride do nas. Naše pridobljeno znanje in dobre prakse smo pripravljeni deliti z drugimi podjetji, če čutimo, da so njihovi nameni zmanjševanja odpadkov iskreni.

🍀 Za dobrobit narave v vseh korakih

Ni nam dovolj, da smo trgovina brez plastične embalaže za enkratno uporabo. Tudi pri dobavi in transportu izdelkov do nas stremimo k temu, da čim bolj zmanjšamo ogljični odtis. Izobražujemo naše pridelovalce in ponudnike o boljših načinih transporta in dobave živil do nas. Podpiramo posameznike in organizacije, ki skrbijo za čistejši svet, tudi sami pomagamo pri raznih akcijah, izobražujemo, vzpodbujamo, dajemo dober zgled za življenje brez odpadkov.

💁‍♀️💁‍♂️ Veselje do našega dela in vsakodnevnih izboljšav

Stremimo k najboljši možni izkušnji kupcev v Rifuzlu – s prijaznostjo, strokovnostjo, domačnostjo, pa tudi s (premišljeno in etično) uporabo tehnologije. Vsak dan prihajamo na delo z željo, da nakupovanje z manj odpadki naredimo enostavno, priročno, dostopno, zabavno. Skratka takšno, da vsak, ki obišče Rifuzl, želi o tej izkušnji povedati tudi drugim in širiti pozitivno spremembo v svetu!

💪 Hrabrost

Ni nas strah delati stvari drugače, kot to počne oz. misli večina, če menimo, da je na dolgi rok tako boljše za družbo.

✌️ Ne govorimo, kako delamo, ampak to pokažemo

Kakor je zapisano v uvodu, so vse te besede zaman, če se po njih ne ravnamo in ne v praksi ne počnemo tega, kar je tu zapisano.


Rifuzlova lestvica načel za ponudbo

Ponudba izdelkov v Rifuzlu je oblikovana po spodnjih načelih, ki si vrstijo okvirno po pomembnosti padajoče. Pri prvem načelu ne delamo kompromisov, za ostala pa poskušamo najti najboljšo zmanjškarsko rešitev:

  1. V Rifuzlu ni noben izdelek, ki ga prodajamo na prodajni polici, pakiran v plastiko za enkratno uporabo.*
  2. V Rifuzlu želimo na enem mestu ponuditi čim širši spekter izdelkov in potrebščin za življenje, da olajšamo nakupovanje brez plastične embalaže.
  3. V Rifuzlu želimo ponuditi kakovostne izdelke lokalnih, manjših pridelovalcev z zgodbo, strastjo do svojega dela in iskreno željo, da izdelke ponudijo brez plastične embalaže.
  4. V Rifuzlu želimo ponuditi izdelke pridelovalcev in dobaviteljev, ki nam lahko izdelke tudi do naše trgovine dobavijo brez plastične embalaže in s čim manj odpadki.
  5. V Rifuzlu želimo prodajati izdelke z ekološkim certifikatom.
  6. V Rifuzlu želimo prodajati izdelke iz trajnostne pridelave, po načelih pravične trgovine (fair trade).
  7. V Rifuzlu imajo prednost izdelki, ki se prodajajo v rinfuzi ali v povratni embalaži pred tistimi, ki se prodajajo v stekleni ali papirnati embalaži.
  8. V Rifuzlu želimo sodelovati z dobavitelji, ki so čim bližje trgovini.
  9. V Rifuzlu želimo ponuditi cenovno dostopne oz. konkurenčne izdelke.

*Dodatno pojasnilo za prvo točko: Na naših policah ne boš našel-a izdelka, ki bi bil zapakiran v plastično embalažo, ki bi pri tebi doma predstavljala odpadek. Žal je realnost taka, da določena živila (predvsem iz uvoza), še vedno dobimo pakirana v plastično embalažo za enkratno uporabo, a stremimo k temu, da so potem ta pakiranja čim večja (običajno 10, 15 ali 25 kg).

Ne obljubljamo, da bo v vsakem trenutku ponudba točno v skladu s temi načeli, imaš pa našo besedo, da vsakodnevno delamo na tem, da se bliža temu idealu – veseli bomo tudi, če nam predloge za izboljšave poveš!


Kdo kupuje v Rifuzlu?

Rifuzlarji! To ste vsi tisti, ki verjamete enako, kot verjamemo mi: da je plastična embalaža za enkratno uporabo nepotrebna, da lahko veliko kvalitetnih, zdravih in okusnih izdelkov dobimo lokalno in da želimo svet pustiti čist tudi za vsa bitja, ki bodo živela za nami.

Tudi tisti, ki verjamete, da je poštena cena kvalitetnih izdelkov takšna, da so vsi pravično plačani za svoje delo – od kmeta, ki pridela in požanje žito, do prodajalke v Rifuzlu, ki ti prijazno svetuje in postreže.

Rifuzlarji smo večinoma družine z malimi otroci, bodoče mamice, študentje, mladi pari ali mladi sami. 😉 Pa tudi starejši, ki se še nostalgično spominjate časov, ko je bilo nakupovanje v rinfuzi nekaj običajnega, vas moti, kako hitro se napolni smetnjak za embalažo in z mladostno iskrico v očeh stopite čez Rifuzlov prag ter si privoščite kakšno lokalno dobroto z naših polic.


Za zaključek …

Želimo, da Rifuzl sooblikuješ z nami tudi ti, draga stranka. Sporoči nam vse dvome in vprašanja, da jih skupaj razjasnimo in najdemo rešitev.

Ker je naša ekipa majhna in ima dan samo 24 ur (pa je potrebno še kakšno uro odspati v tem času), pridelovalcem in dobaviteljem verjamemo tudi na besedo. Pri tem obstaja seveda možnost, da kdaj kaj spregledamo in se izkaže, da naše delo in ponudba nista v skladu z našimi načeli in poslanstvom. Če to opaziš, nas prosim opozori. Z veseljem ti prisluhnemo, če se ti kaj ne zdi v redu. Konec koncev – več glav več ve! 🙆‍♀️🙆‍♂️🙆‍♀️

Se vidimo v Rifuzlu!

Pozdrav od ekipe,
Manca, Marcela, Ana, Nives, Špela in Ema