|
Če te nič firbec ne matra, kaj imata skupnega februar in češnje, je glavna novica te objave tole:
Na tej povezavi naročiš ekološke češnje iz Goriških Brd in jih na izbrani dan prevzameš v Rifuzlu.
Če te zanima, od kod naslov "februarske češnje", pa beri dalje … ✍️
Za ponudbo češenj v Rifuzlu smo se začeli dogovarjati že februarja! Ja, takrat ko je čez Brda vila ostra zimska burja in so bila češnjeva drevesa pod debelo snežno odejo (seveda sem si to zadnje izmislil, zime niso več takšne, da bi na primorskem imeli debelo snežno odejo; hladna burja pa se še najde ??).
Zgodba s češnjami se začne 5. februarja letos, ob 6.45 zjutraj. Na parkirišču v Šiški sem čakal na minibus, ki me bo odpeljal v Avstrijo ?? na konferenco, kjer sem tisti dan avstrijskim Korošcem predstavljal naš Rifuzl ?.
Na avtobusu sem med drugimi zanimivimi ljudmi, ki so odhajali na konferenco, spoznal tudi Martina, ki nam je za letošnje dostave velikonočnih potic pomagal s svojim podjetjem OmniOpti. Razvijajo algoritem, ki optimizira pot dostave, da smo v najkrajšem času in z najmanj prevoženimi kilometri dostavili vse potice ?. Ker sem tudi sam programer, sva se z Martinom hitro zapletla v pogovor o tem in onem. Med drugim je omenil, da prihaja iz primorske, natančneje iz Goriških Brd in vprašal, če bi nas v Rifuzlu zanimalo, da bi ponudili češnje in ostale pridelke njegove žlahte - domačije Kumar.
"To bo super," sem si rekel. Lansko pomlad smo ponudili "brezplastične" ekološke jagode ?, veliko pa je bilo tudi povpraševanja po češnjah ?. Zato sem od Martina z veseljem vzel kontakt. Še iz ekološke pridelave so, toliko boljše! Najrajši sodelujemo z manjšimi, ekološkimi, lokalnimi pridelovalci. ??
V vnemi sem že takoj takrat v februarju poslal email domačiji Kumar, potem pa so me iz leve in desne spet zasule druge obveznosti, ki jih vsakodnevno v našem rifuzlarskem tempu ne zmanjka ?️♀️.
Meseci so se hitro obrnili in že je bil tu začetek maja. Kumarjevi so nas povprašali, če smo še zainteresirani za sodelovanje. Manca je prevzela komunikacijo in mi par dni nazaj iz Rifuzla posredovala mail z vsebino "Narocilnica? :)".
Upam, da ti je tale zgodba še mičkeno bolj razkrila, kako izgleda naš rifuzlarski vsakdan. Poln dogodivščin in raznoraznih nalog, ki si ena drugi skačejo v zelje. Zato pa je potrebno potem še kakšno nedeljsko popoldne reskirati za pisanje mailov.
Pa saj se ne pritožujem, v resnici uživam ?. Sploh takrat, ko pod objavo napišeš kaj lepega - recimo kako si navdušen/a nad jagodami ali češnjami in kako ti je z Rifuzlom uspelo neverjetno zmanjšati količino smeti, ki jih proizvedeš. Hvala za vse te lepe zgodbe, vse si shranjujem. Se jih je nabralo že za eno manjšo knjižico, hihi. ?
Ah, preden zaključim. Tole vprašanje se ti morda še mota po glavi: zakaj sploh toliko kompliciramo s temi naročilnicami? Zakaj enostavno ne naročimo 100 kg češenj in jih imamo dovolj za vse v redni ponudbi?
Evo, s češnjami smo v manjši količini začeli prejšnji teden, ta teden pa so Kumarjevi sporočili, da se je začel višek sezone in zato lahko objavim naročilnico povsod (prejšnji teden sem novico poslal le najbolj pridnim bralcem Rifuzlovih novičk - prijavi se!).
Zelenjavo pa je tudi mogoče naročiti vsak petek, kmalu pa bomo dodali še torke.
Primož iz domačije Kumar nam je predstavil te sladke dobrote:
Goriška Brda so znana po odličnih češnjah. Brici in Brike smo češnje od nekdaj prodajali v bližnji in daljni okolici. Menda so včasih briške češnje vozili tudi na dvor na Dunaju. Domačini pa se radi pošalimo, da je Armstrong, ko je pristal na Luni, tam že našel Briko, ki je prodajala češnje.
Goriška Brda so bila od nekdaj znana po pestrem naboru avtohtonih sort. Naša domačija ponuja kar pester izbor le the, saj skrbimo, da stare sorte češenj ne bodo utonile v pozabo. Češnje na naši kmetiji niso zasajene v večjih nasadih ampak jih najdemo na obronkih vinogradov, tam kjer so češnje v Brdih že od nekdaj našle svoje mesto. Naštetih je nekaj sort, ki jih boste našli na naši Domačiji in njihove glavne značilnosti.
Primož iz domačije Kumar
Hvala, da nas podpreš z nakupom, ki je dober zate, za lokalne pridelovalce in za naravo! Brez tebe ne moremo obstajati ??
Lepo se imej in se vidimo v Rifuzlu! ?
Primož iz Rifuzla