Sestavine:
- 270 g sojinega jogurta
- 200 g trsnega sladkorja
- 100 g olja oljne ogrščice ali drugega nevtralnega olja
- vanilijev sladkor/strok/esenco
- štamprle (cca. 0,3 ml) ruma
- 290 g pšenične moke tip 500
- 1 žlička pecilnega praška
- ¼ žličke sode bikarbone
- ščep fino mlete soli
- 25 g temnega pravega kakava
- nekaj žlic vode
Navodila za pripravo:
1
Najprej v poljubno posodo zatehtaš jogurt, sladkor, olje, 3 žlice vode in nato (če imaš pri roki) še nekaj vanilijevega in štamprle ruma. Vse skupaj zmešaš s kuhinjsko metlico, da se sestavine lepo povežejo. V drugo posodo preseješ zatehano moko, pecilni prašek, sodo bikarbono in sol. Premešaš z žlico, nato pa presejane sestavine združiš s prej pripravljeno mokro maso, spet premešaš s kuhinjsko metlico, po potrebi dodaš še kakšno žlico vode, da se sestavine fino združijo in ni več prisotnih grudic. Dobro polovico mase prihraniš, manjšo polovico pa prestaviš v drugo posodo, dodaš kakav in po potrebi nekaj žlic vode, vse premešaš do gladkega.
2
Nato pa (podolgovat 30 cm) pekač, ki je opremljen s peki papirjem, izmenično polniš s svetlo in temno maso. Vzameš zobotrebec ali kitajsko palčko in narediš ''swirl'', da se masi malce premešata in nastane nekakšen vzorec. Pečeš na 180 °C približno 45 minut oziroma odvisno od pečice - dokler je vrh kolača malce napet (Opomba: preveri z zobotrebcem, da je kolač res pečen, morda bo potreboval še precej več časa!!) ⏱. Če ti uspe, ga ohladiš, lahko in tudi priporočam pa, da nakosaš še rahlo toplega in si ga postrežeš ob dobrem čaju ali kavi. Ali pa toplega kombiniraš z mrzlim mlekom/rastlinskim napitkom - priporočam.🤟🏻
3
Mase lahko namesto z metlico premešaš tudi s kuhinjskim mešalnikom, ampak ne miksaj preveč, saj bo kolač drugače ratal zbit. Peki papir, ki ga porabiš za peko kolača, lahko shraniš in ga še večkrat uporabiš za peko sladkih zadev.🤙🏻