Kategorije

Za zmanjškarje

Predlogi iskanja

Lanen kruh s semeni

  • (1)
  • Čas priprave: 8 ur
  • Težavnost:
  • Št. sestavin: 6
lanen kruh s semeni

Osnovni recept se imenuje “no knead bread” oz. po naše “negneten kruh”. Primož je prvič zanj slišal od Andreja iz Pekarna OSEM, od takrat pa pregledal ogromno receptov, knjig, videov, bil na tečaju peke kruha in na koncu prišel do zgornjega recepta, ki je za vsakodnevno peko najbolj enostaven. 


Za pripravo kruha priporočamo uporabo mok iz ekološke kmetije Eko Prekmurc, ki jih lahko kupiš tudi v Rifuzlu!

Rifuzl je trgovina brez plastične embalaže, kjer s svojo embalažo nakupuješ lokalna, zdrava ekološka živila in zero waste pripomočke. Kupuj brez embalaže!

Lanen kruh s semeni

  • Čas priprave: 8 ur
  • Težavnost:
  • Št. sestavin: 6

Sestavine:

  • 70 g lanene moke
  • 360 g ostre pšenične moke
  • eno čajno žličko soli (10-15 g)
  • cca 1 g suhega kvasa (četrtino čajne žličke) ali malo kroglico svežega kvasa (1-2 g)
  • 300 ml vode
  • 10-20 g lanenih semen – po želji

Navodila za pripravo:

1. Korak Vodo, sol in kvas zmešaj v veliki posodi, da se kvas in sol raztopita. Dodaj obe moki in vse skupaj kar s kuhalnico zmešaj, da nastane pocasto testo (lahko mešaš tudi z roko, vendar se ti bo testo lepilo na prste). Posodo pokrij s pokrovom (če ga ima) ali vlažno kuhinjsko krpo in pusti vzhajati vsaj 8-16 ur (najboljše čez noč) na sobni temperaturi.
2. Korak Tako vzhajano testo z metlico prestavi na pomokan pult in ga še na vrhu posuj z malo moke (najboljše se obnese pšenična ostra).
3. Korak Dodaj lanena semena in ga na hitro pregneti (2-3 minute). Če se ti testo lepi na roke, dodatno pomokaj. Oblikuj hlebček in ga pusti pokritega z vlažno krpo vzhajati na pultu ali v drugi posodi (ki si jo prej naoljil in posul z zdrobom ali otrobi ali moko, da se testo ne prime) še 1-2 uri.
4. Korak 20 minut pred začetkom peke postavi v pečico lonec s pokrovom, v kateri boš pekel/-a kruh in nastavi pečico na 230 °C, da se segreje. Ko je pečica s posodo segreta, vzami posodo na hitro iz pečice, vrži v posodo vzhajan hlebček (kakor pade pade, ne sekiraj se!), pokrij in peči 35 minut s pokrovom in potem še 5 min brez pokrova na 230 °C.
5. Korak Ko je kruh pečen, ga vzami iz pečice, pusti na rešetki, da se ohladi (medtem poslušaj, kaj ti šepeta, ko se skorja hladi 👂) in na koncu z veseljem zagrizni vanj! 😋

Naroči sestavine z 10% popustom:

Rifuzl izdelki.

Popust za izdelke iz recepta - 10%:
-0,65 €
Skupaj:
5,85 €
Morda vas zanima
Morda vas zanima
Morda vas zanima
Morda vas zanima
Morda vas zanima
Morda vas zanima

Si že odkril Rifuzlov YouTube kanal?

Želim brezplačen vodič za čiščenje!

Želim brezplačen vodič za čiščenje!

Vpiši svoj elektronski naslov, mi pa ti na tvoj naslov pošljemo brezplačen hiter vodič za čiščenje s sodo bikarbono in citronsko kislino.
Novice
Recepti
Aktualno
Novice
Recepti
Aktualno