Kategorije

Za zmanjškarje

Predlogi iskanja

Ideje za zero waste 1. november namesto sveč

  • Čas branja Čas branja: 3 minute
ideje za zero waste 1 november namesto svec
Vsako leto Slovenci za 1. november na grobove odnesemo veliko sveč, v spomin na najdražje.A ko sveče po nekaj dneh odgorijo, močno onesnažujejo in obremenjujejo okolje. V ta namen sem na enem mestu zbral nekaj idej, kaj lahko uporabiš za naravi prijaznejšo in bolj ekološko alternativo nagrobnim svečam.

1. Venčki za 1. november

Idejo o venčkih, namesto sveč, ti zaupa Ana Lozar, zaposlena v naši trgovini: Še vedno nimaš ideje s čim nadomestiti sveče in čim bolj naravi prijazno okrasiti grobove svojih bližnjih za 1. november - praznik vseh svetih? Pri nas doma je že kar tradicija, da se kakšen teden pred 1. novembrom odpravimo na nabiralniški pohod in naberemo kar se nam zdi lepo in uporabno za izdelavo venčkov. Letos so to bili kosi lubja, tanke šibe oljk in murv, šipek, bršljan, rožmarin, sivka, pa še razno razni cvetovi, plodovi in semena katerih imen žal ne vem. ;) Potem pa sledi samo še ustvarjanje, ki je odličen družinski "teambuilding". Za pritrjevanje in vezanje uporabi kar vrvico in rafijo - najboljše je seveda tisto, kar že imaš doma. Rezultat so naravi prijazni, unikatni in z ljubeznijo izdelani venčki. Lahko jih odneseš na pokopališče, ali pa uporabiš za dekoracijo doma. Pa prijetno ustvarjanje! :) 

2. Ročno poslikani kamenčki s svečkami

Namesto plastičnih sveč lahko v krogu družine, prijateljev poslikamo kamenčke, ki jih potem nesemo na grob. Najbolj primerni so okrogli prodniki iz kakšne reke. Dva primera takšnih kamenčkov sem našel na Facebook skupini Dom brez odpadkov: prvi, drugi primer. Če bi jih raje kupil-a, kot naredil-a sam-a, je tudi to možnost. @kajajudez nas je nekaj dni nazaj označila v njenem Instagram storyju:

3. Svečo narediš sam iz okolju prijaznih in trajnostnih materialov

Svečo lahko narediš tudi sam, uporabiš kozarce in ostale stvari, ki jih že imaš doma, uporabiš odpadno jedilno olje, namesto parafina ali voska. 

Našel sem nekaj odličnih člankov v slovenščini, kako izdelati svečo doma:

Nekaj primerov in slik doma narejenih sveč najdeš v skupini Dom brez odpadkov, na tej, tej, tej in tej povezavi.

Sestavine za izdelavo sveče iz odpadnega olja (ali že narejene sveče) lahko kupiš tudi na spletni strani Oilright.

4. Kupiš okolju prijaznejšo svečo

Ponudnikov je veliko, od manjših mojstrov, ki izdelujejo lesene "sveče", izrezane na laser, do Adrifund kampanje, do sveč iz stekla (ne iz plastike):

5. Prižgeš virtualno svečo

Pod okriljem Ministrstva za okolje in prostor RS že več let deluje spletna stran Sveča manj, kjer lahko prižgeš virtualno svečo - spomin na preminule najdražje tako ali tako največ šteje.

Poznaš še ti kakšno rešitev?

Deli jo v komentarju spodaj in jo dodam na seznam, da jo lahko odkrijejo še drugi.


Rifuzl je trgovina brez plastične embalaže, kjer s svojo embalažo nakupuješ lokalna, zdrava ekološka živila in zero waste pripomočke. Kupuj brez embalaže!

Si že odkril Rifuzlov YouTube kanal?

Želim brezplačen vodič za čiščenje!

Želim brezplačen vodič za čiščenje!

Vpiši svoj elektronski naslov, mi pa ti na tvoj naslov pošljemo brezplačen hiter vodič za čiščenje s sodo bikarbono in citronsko kislino.
Novice
Recepti
Aktualno
Novice
Recepti
Aktualno