Kategorije

Za zmanjškarje

Predlogi iskanja

Ne nam smetit po tem lepem planetu - bodi zmanjškar-ica!!

  • Čas branja Čas branja: 3 minute
ne nam smetit po tem lepem planetu - bodi zmanjskar-ica
O seriji "Ne mi smetit", ki jo je posnel Matevž in o prihodnjih "Rifuzlovih navezah", ki še prihajajo.

Če nam vsaj malo slediš, potem si si verjetno pogledal-a kakšno epizodo naše serije »Ne mi smetit«, v kateri Matevž ugotavlja, da so spremembe nujne, če se ne želimo čez nekaj let utapljati v plastiki in ostalih odvečnih odpadkih ??.

Ideja za serijo “Ne mi smetit” je pravzaprav zrasla na Matevževem zeljniku? (vem, da je tole zelena, ampak emoji za zelje ne obstaja ?)  - pred nekaj meseci se nam je oglasil z željo, da bi sodelovali. Okej, to nisem prav napisala - poslal je najbolj zabaven video ever, zakaj bi morali delati skupaj ??. In mi smo bili seveda takoj za, saj smo vedeli, da bo našo misijo zmanjševanja odpadkov popeljal na nov nivo?.

Dogovorili smo se torej, da Matevž razišče, kako bolje skrbeti za okolje ♻. On je namreč pravi začetnik in nima pojma, kaj je to “zmanjškarstvo”. In kdo s(m)o zmanjškarji in zmanjškarice. Verjetno nič ne ve o tem tudi zato, ker smo si besedo izmislili šele to poletje ?. Že nekaj časa smo bili namreč odločeni, da poiščemo slovensko alternativo besedi “zero-waste”. Ta je čisto preveč kritična in zahtevna do svojih uporabnikov - koliko je dejansko takšnih, ki ne ustvarijo prav nobenega odpadka?? Na naša ramena postavlja tako zelo visoka pričakovanja, da marsikdo ne vidi smisla niti začeti. Pa v bistvu sploh ni težko?. Ne rabiš iti na nič. Moraš samo zmanjšati?! In zato smo se čisto zaljubili v Mančino pogruntavščino, ki jo je kar tako navrgla nekega večera - “Zakaj ne bi bili kar zmanjškarji?”! Zmanjšaj uporabo plastike za enkratno uporabo, zmanjšaj potrošnjo, zmanjšaj količino odpadkov. Ni treba, da spremeniš vse naenkrat, tako kot Matevž, se lahko lotiš počasi in postopoma. Zmanjšaj po svojih zmožnostih ?. 

Zmanjškarstvo ne rabi biti zahtevno ali dolgočasno. To potrjujejo tudi Ne mi smetit videi, kjer ti obljubimo, da se boš izvrstno zabaval-a ob gledanju, kako Matevž odkriva zmanjškarski svet, kjer nakupuje brez embalaže in ugotavlja, da je skrb za okolje prav luštna stvar??.


Najprej se nam je zdelo, da bo pet videov popolnoma dovolj, da nas boste vsi imeli že poln kufer. Ugotovile pa smo, da si vsi želimo ŠE! Matevža je zmanjškarstvo čisto navdušilo, želi vedeti še več. In mi vsi želimo še naprej slediti njegovim dogodivščinam?.

Zato smo se odločile, da mu nastežaj odpremo vrata Rifuzla - da ga sprejmemo tudi na drugo stran pulta. To ne pomeni, da se nam bo pridružil kot prodajalka (čeprav se sigurno strinjaš, da bi se v tej vlogi odlično znašel).

Poslale ga bomo k našim dobaviteljem ?. Njihove zgodbe so namreč mnogo več, kot to, da nam pripeljejo svoje izdelke s čim manj embalaže. Prepričane smo, da tudi tebe zanima, od kod prihajajo vse dobrote, ki jih najdeš v Rifuzlu. So res brez embalaže ali jih samo odvijemo, preden jih damo na police? Kaj počnejo dobavitelji na skrivaj, ko jih nihče ne gleda??

Zagotovo bo Matevž postavil VSA vprašanja in s svojo detektivsko žilico raziskal čisto vsako špranjo, zato ne bo ostalo nič neodgovorjenega ?. 

V naslednjih mesecih bomo tako nadaljevali z našo serijo “Rifuzlova naveza”, ki je bila čisto predolgo na dopustu ??. Tako dolgo, da mogoče niti ne veš, da smo pred leti že posneli dva dela! Me že komaj čakamo, kaj bo Matevž ušpičil v naslednjem, do takrat pa si lahko pogledaš, kako Gabaronijevi in Anja, ki ustvarja pod znamko Fruštek skrbijo za naš planet ?.

Se vidimo jeseni v novi epizodi Rifuzlove naveze ?!

Rifuzl je trgovina brez plastične embalaže, kjer s svojo embalažo nakupuješ lokalna, zdrava ekološka živila in zero waste pripomočke. Kupuj brez embalaže!

O avtorju

Špela D.

Si že odkril Rifuzlov YouTube kanal?

Želim brezplačen vodič za čiščenje!

Želim brezplačen vodič za čiščenje!

Vpiši svoj elektronski naslov, mi pa ti na tvoj naslov pošljemo brezplačen hiter vodič za čiščenje s sodo bikarbono in citronsko kislino.
Novice
Recepti
Aktualno
Novice
Recepti
Aktualno