Opis
Domače olive v slanici so nepogrešljiva sestavina narezkov in pic. Metkine oljke pa so prav posebne, so namreč slovenske in vložene na malce drugačen način. Oljke, ki so skrbno nabrane v vasi Tabor nad Dornberkom, so sorte belica ali lecchino. Po nabiranju jih več kot pol leta pustijo v slani vodi, da izgubijo svojo grenkobo. Nato pa jih vložijo v slanico, s kančkom olivnega olja in vejico rožmarina.
V 330 ml povratnem kozarcu se skriva 225 g čistih oliv.
Uporaba in shranjevanje
Oljke lahko iz kozarca zobaš kar s prsti in brez vsega – saj veš, ko zapašejo olive. 😀 Drugače so super popestritev omak, pice, narezkov, zelenjavnih plošč, rižot… A previdno, v vsaki oljki se skriva koščica.
Pred odprtjem lahko kozarec oljk hraniš na sobni temperaturi, po odprtju pa jih prestavi v hladilnik. V hladilniku bo oljčno olje kristaliziralo, kar se bo pokazalo v obliki trdih mehurčkov ali mastne plasti na vrhu oljk. Ne skrbi, oljke so še vedno užitne, olje pa se bo na sobni temperaturi spet vrnilo v tekoče stanje.
Ko bo kozarec prazen, ga skrbno očisti in prinesi nazaj v Rifuzl, mi pa ga bomo vrnili Metki v ponovno uporabo.
Mnenja
Zaenkrat še ni mnenj.