Opis
Tsampa je tradicionalna jed tibetanskih menihov, ki se je v zadnjih letih razširila tudi pri nas. Začeli so jo pridelovati na kmetiji Klepec in hitro se je razširila po slovenskem trgu. Izdelujejo jo iz domačega ječmena, vzgojenega na belokranjskih njivah ob Kolpi, ki ga prepražijo in zmeljejo. To praženo ječmenovo moko nato zmešamo z mlekom ali vodo, da dobimo okusno kašico, najbolj primerno za zdrav zajtrk, večerjo ali malico. Tsampa je zelo hranljiva, lahko prebavljiva in ima visok delež prehranskih vlaknin. In kar je najboljše, ne vsebuje nobenih umetnih dodatkov, okusov in arom.
Nad tsampo so navdušeni tako odrasli kot otroci. Iz nje lahko pripravimo okusne otroške kašice ali pa konkretne obroke za športnike. Priporoča pa se jo tudi za dodatek prehrani doječih mamic, saj spodbuja nastanek materinega mleka.
V Rifuzlu se izmenjujejo klasična tsampa, čoko tsampa in tsampa lešnik. Ker so na voljo na rinfuzo, ne pozabi na kozarec, ko nas naslednjič obiščeš. 🙂
Priprava in shranjevanje
Tsampa je predhodno popražena, zato dodatnega kuhanja je potrebuje. V skledico nasuješ nekaj žlic tsampe, jo enostavno preliješ z vročim čajem, mlekom ali vodo in dobro premešaš. 1, 2, 3 in zajtrk je pripravljen. Če tsampi dodaš še žlico kakava in nekaj medu, bo še boljša kot priljubljeni čokolino! 😉 Seveda ji lahko dodaš še dodatke po svojem okusu: orehe, mandlje, kokos, rozine, čokolado… Ali pa kar pest svežega narezanega sadja.
Lahko pa tsampo uporabiš tudi za obogatitev sadnega smoothija ali pa jo primešaš svoji beli kavi.
Za shranjevanje bo najboljša posoda, ki jo lahko tesno zapreš. Tako boš tsampo obvaroval/-a pred neželenimi obiskovalci in vlago.
Zanimivost
Tsampa je ena izmed prvih instant jedi na svetu. Instant zato, ker je že v naprej toplotno obdelana in je zato njena priprava zelo hitra.
Špela –
Preizkusila sem okus Štrudl, ki odlično dopolnjuje mojo trenutno zbirko kosmičev in kaš, saj sem želela imeti tudi “nečokoladno” opcijo ?. Sama tsampa ni preveč sladkana in je blažjega okusa, nato pa te udari močnejši okus jabolk in rozin ?. Super za vse ljubitelje cimeta, jabolk, rozin in seveda štrudla ??.