Opis
Ta posebna različica tsampe te bo razvajala z omamnim okusom kokosa in bele čokolade. Izdelana je iz domačega ječmena, vzgojenega na belokranjskih njivah ob Kolpi, ki ga prepražijo in zmeljejo. Praženi ječmenovi moki nato dodajo kokos in belo čokolado in mešanica je pripravljena. Nato ji samo dodaš mleko ali vodo, da dobimo okusno kašico, najbolj primerno za zdrav zajtrk, večerjo ali malico. Tsampa je zelo hranljiva, lahko prebavljiva in ima visok delež prehranskih vlaknin. In kar je najboljše, ne vsebuje nobenih umetnih dodatkov, okusov in arom.
Nad tsampo so navdušeni tako odrasli kot otroci. Iz nje lahko pripravimo okusne otroške kašice ali pa konkretne obroke za športnike. Priporoča pa se jo tudi za dodatek prehrani doječih mamic, saj spodbuja nastanek materinega mleka.
V Rifuzlu so izmenično na voljo različni okusi tsampe: klasična brez dodatkov, čoko tsampa, štrudl tsampa ter tsampa s kokosom in belo čokolado. Ker je na voljo na rinfuzo, ne pozabi na kozarec, ko nas naslednjič obiščeš. 🙂
Priprava in shranjevanje
Tsampa je predhodno popražena, zato ne potrebuje dodatnega kuhanja. V skledico nasuješ nekaj žlic tsampe, jo enostavno preliješ z vročim čajem, mlekom ali vodo in dobro premešaš. 1, 2, 3 in zajtrk je pripravljen. Okus te bo zagotovo prepričal, lahko pa ji dodaš še dodatke po svojem okusu: orehe, mandlje, kokos, rozine, čokolado… Ali pa kar pest svežega narezanega sadja.
Lahko pa tsampo uporabiš tudi za obogatitev sadnega smoothija ali pa jo primešaš svoji beli kavi.
Za shranjevanje bo najboljša posoda, ki jo lahko tesno zapreš. Tako boš tsampo obvaroval/-a pred neželenimi obiskovalci in vlago.
Zanimivost
Tsampa je tradicionalna jed tibetanskih menihov, ki se je v zadnjih letih razširila tudi pri nas. Začeli so jo pridelovati na kmetiji Klepec in hitro se je razširila po slovenskem trgu.
Mnenja
Zaenkrat še ni mnenj.