Opis
Kukenbergerjevo domače maslo, po domače “putr”, je mlečni izdelek iz ekološkega senenega mleka. Pripravijo ga iz pasterizirane smetane, ki nato fermentira v kislo smetano. S procesom, ki mu rečemo metenje, iz nje pridobijo maslo. To, da je narejeno iz kisle smetane, ga naredi še posebej aromatičnega, ima pa tudi daljši rok uporabe. Prav tako je dobro mazljivo, še bolj pa bo, če ga boš pred uporabo za nekaj minut postavil-a na sobno temperaturo. Maslo ni kasneje nič toplotno obdelano in je brez umetnih dodatkov in konzervansov. Kot vsi Kukenbergerjevi izdelki je tudi ta nabrizgan v povraten steklen lonček, ki ga vrnemo nazaj kmetiji, da ga ponovno napolni.
Uporaba in shranjevanje
Domače maslo je nepogrešljiva sestavina vsakega zajtrka – na kruhu z domačo marmelado ali medom. Dodaš ga lahko omakam in namazom ali pa ga uporabiš pri pripravi sladic. Z njim lahko zabeliš kuhan krompir, ga namažeš na sveže pečen toast, ga dodaš v rižoto, da bo bolj kremasta…
Rifuzlarji smo zbrali nekaj receptov, ki so ti lahko v navdih pri uporabi masla:
- čokoladno kokosov tart
- lešnikovi piškotki (brez moke, brez sladkorja)
- glazirano korenje
- brokolijeva rižota
- njoki z rdečo peso
Maslo shranjuj v hladilniku. Pred uporabo ga lahko za par minut postaviš na sobno temperaturo, da bo bolj mazljivo.
Zanimivost
Veš kaj je seneno mleko? Dajejo ga živali, ki se v glavnem prehranjujejo s senom in ne s silažo. To pomeni, da imajo pozimi na jedilniku seno (in nekaj malega močnih krmil), poleti pa se pasejo na travnikih. Na kmetiji Kukenberger se resnično trudijo za dobrobit živali, kar se kaže tudi na kvaliteti mlečnih izdelkov. Seneno mleko ima v primerjavi s konvencionalnim mlekom dokazano ugodnejšo maščobnokislinsko sestavo ter vsebuje več vitamina E in β-karotena.
Mnenja
Zaenkrat še ni mnenj.