Opis
Sojina omaka Koikuchi Shoyu je starana klasična sojina omaka s prepoznavnim kompleksnim in intenzivnim umami okusom. Pripravljena je iz soje in pražene pšenice in piranske soli. Zaradi praženja in staranja ima kompleksnejši okus in je nepogrešljiva pri pripravi azijskih jedi.
Omaka je brez konzervansov, umetnih arom in ojačevalcev okusa.
Če bi svojim jedem rad-a dodala še kanček dimljenega, preveri še posebno umami dimljeno bučno omako.
Uporaba in shranjevanje
Pri uporabi sojine omake v resnici ni nobenih omejitev. Če ti je všeč bogat umami okus, jo lahko dodaš praktično kateri koli jedi. Pri dodajanju bodi samo pozoren-a, da je ne dodaš preveč, saj je omaka precej slana. Zato predlagamo, da jed soliš samo s pomočjo sojine omake in ne dodajaš še dodatne soli.
Zdaj pa še par predlogov in idej, ki smo jih Rifuzlarke zbrale na kup:
- Kumare narežeš na kolutke, jih potreseš s sezamom in pokapljaš s sojino omako.
- V sojini omaki mariniraš tofu.
- V voku pripraviš azijski pečen riž, stir fry ali pečene rezance.
- V omako pomočiš svoj najljubši sushi ali gyoza cmočke.
Pred odprtjem lahko omako hraniš na polici, saj je pasteriziriana, po odprtju pa jo shranjuj v hladilniku. Uporabna bo še najmanj 12 mesecev.
Zanimivost
Sojine omake se med seboj lahko precej razlikujejo glede na način izdelave. Lahko so naravno fermentirane (kakršne so te od Kis in Kvas-a) ali pa ustvarjene praktično umetno. Pri slednjih z dodatkom kemikalij sprožijo procese razgradnje sojinih beljakovin, kar pomeni, da bo sojina omaka narejena v nekaj dneh, namesto nekaj mesecih. Hitro narejenim sojinim omakam pogosto na koncu dodajo še barvila in arome, da bi nadomestili okus, ki sicer nastane s počasnim fermentiranjem. Zato vedno dobro preveri seznam sestavin na sojini omaki.
Mnenja
Zaenkrat še ni mnenj.