🥬 Trenutno aktualno: naročilnica za zelenjavo
Košarica
0,00 €

Slamice iz trstike 8 kos

11,90 

Slovenske slamice iz močvirske trstike 8 kosov.

Šifra: 000259 Kategorija: Brand:

Opis

Slamice iz trstike so zrasle in bile ročno izdelane v Sloveniji. V pakiranju dobiš 8 slamic, ki pa se v širinah malce razlikujejo. Trstika namreč ni sprogramirana, da bi zrasla do točno določene širine in oblike. Prav zaradi tega so ožje namenjene pitju običajnih pijač, debelejše pa so primerne za gostejše napitke, kot so na primer smutiji. So za večkratno uporabo in če lepo skrbiš za njih, jih lahko imaš kar nekaj časa.

Ker so slamice iz trstike izdelane v Sloveniji, je tudi njihov ogljični odtis veliko manjši od tistih, ki jih pripeljejo iz tujine.

Uporaba

Slamico uporabi za pitje svoje najljubše pijače.

Po uporabi jo splakni pod tekočo vodo, lahko pa si pomagaš tudi s ščetko za čiščenje slamic. Pomembno je, da v notranjosti slamice ne ostanejo koščki hrane (iz smutija). Po čiščenju jo obriši in postavi na suho mesto, da se bo posušila tudi od znotraj.
Ko slamica ne bo več uporabna jo odvrži med biološke odpadke ali pa kar na domač kompostnik.

Zanimivost

Plastične slamice so poleg plastičnega pribora in nakupovalnih vrečk ene izmed najbolj pogosto uporabljeni izdelkov za enkratno uporabo. Uporabljamo jih za uživanje hrane in pijače zunaj, na poti ali na domačih zabavah, ker jih ni potrebno pomivati in se jih po uporabi zavrže. Kolikokrat smo naročili pijačo, ob tem prejeli slamico in si ponovili “ah, saj je samo enkrat” ? Če bi vsa takšna ravnanja sešteli, bi imeli dejanski vpogled v količino hitro proizvedenih smeti. Za razliko od slamic iz naravnih materialov, plastične slamice niso primerne za reciklažo in niso biorazgradljive, ampak se med razkrajanjem v okolju z njih luščijo delci mikroplastike. Zaradi svoje majhne velikosti lažje in bolj nekontrolirano prehajajo v naše jedilnike ter jedilnike drugih živali. S tem se ogroža naše zdravje in tudi življenja ostalih živih bitij.
Plastične slamice in ostali izdelki za enkratno uporabo se najpogosteje znajdejo v oceanih in morskih obalah. Največji negativen vpliv tako čutijo morske živali, ki tovrstne odpadke smatrajo za hrano.
Kot alternativa so se globalno uveljavile kovinske (jeklene) slamice, pa tudi slamice iz trstike in bambusa ter drugih okolju prijaznih materialov, ki jih lahko nosimo s seboj in uporabljamo, dokler nam ne služijo več. Prav tako pa so enostavne za uporabo in čiščenje ter lepega, alternativnega izgleda.

Anton Petek - Zvoki narave

Anton Petek iz Zvoki narave ročno izdeluje slamice iz slovenske močvirske trstike. Namenjene so za večletno uporabo.

“Živijo! Hvala, da bom pristala pri tebi. Sem ekološka slamica, izdelana iz slovenske močvirske trstike. Z mano lahko piješ sokove in vse vrste pijač. V paketu je 8 slamic različnih velikosti. Nekaj je večjih, zato lahko te uporabiš za smutije. Po uporabi me opereš z vročo vodo in ščetko ter me dobro posušiš. Ko opaziš, da sem se iztrošila, me zavrzi med biološke odpadke, saj sem 100 % razgradljiva in ne škodujem okolju.”

Več …

Mnenja

Zaenkrat še ni mnenj.

Bodi prvi ocenjevalec “Slamice iz trstike 8 kos”

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja