🥬 Trenutno aktualno: naročilnica za zelenjavo
Košarica
0,00 € / kg

Pralni oreščki

14,90  / kg

Pralni oreščki za pranje perila na rinfuzo.

Šifra: 000403 Kategorija: Brand:

Opis

Pralni oreščki so oreščki v velikosti češnje in izvirajo iz območja Indije in Nepala. Vsebujejo milu podobno snov saponin, ki se sprosti ob stiku luščin z vodo, s katerim lahko popolnoma nadomestimo sintetične detergente. Pralni oreščki so primerni tako za strojno, kot tudi ročno pranje perila.

Uporaba

Z enim kilogramom pralnih oreščkov lahko opereš približno 180 strojev perila.

Za strojno pranje perila daj 4-8 polovic pralnih oreščkov (odvisno od količine perila) v platneno vrečko, zaveži in položi v boben skupaj s perilom. Primerni so za pranje 30-90°C. Učinek pranja bo boljši, če bodo oreščki zdrobljeni na manjše koščke, saj se saponin izloča samo na tistih mestih, kjer je orešček prelomljen.

Po pranju oreščke razprostri in posuši, saj jih lahko uporabiš za kar 3-4 pranja.

Iz pralnih oreščkov lahko pripravimo domače čistilo, ki ga lahko uporabljamo za pomivanje posode, ročno pranje perila, pranje različnih površin…

Za pripravo čistila iz pralnih oreščkov v lonec nalij 1 liter vode, dodaj 50g pralnih oreščkov in počakaj da vse skupaj zavre. Nato pusti, da vre na majhnem ognju še 20 minut. Ko se vse skupaj ohladi lahko že precediš, ali pa pustiš čez noč – tako bo učinek boljši. Vsebino precedi skozi cedilo in shrani v steklenici. lahko mu dodaš še nekaj kapljic eteričnega olja. To čistilo nima dolge obstojnosti, zato ga je treba shranjevati v hladilniku (do 2 tedna) – obvezno napiši kaj je v steklenici, da ga ne zamenjaš za jabolčni sok! Lahko pa iz njega narediš ledene kocke in jih vzameš iz zmrzovalnika ko jih potrebuješ.

Opozorilo

Shranjuj stran od dosega rok otrok, saj njihov izgled kar kliče po tem, da bi jih poskusil.

Pralni oreščki ne vsebujejo belilnih sredstev, zato za pranje belega perila dodaj belilo na bazi kisika – Puer, ki je tudi v naši ponudbi.

Shranjevanje

Za pralne oreščke je najbolj pomembno, da so v suhem okolju, zato so kozarci, posode in vedra s pokrovi, ki jih lahko neprodušno zapremo, najbolj primerni za shranjevanje.

Zanimivost

Pogosto vprašanje, ki ga dobimo v trgovini je: “Kako to, da so ti oreščki tudi med splakovanjem kar v bobnu? A ne ostane pena tudi po splakovanju?”

Tukaj je odgovor: Saponin se iz pralnih oreščkov izloča samo takrat, ko so v topli vodi. Ker pa je voda zadnje faze pralnega cikla mrzla, se v tem času iz oreščkov ne izloči skoraj nič saponina. Zato lahko mirne vesti pereš s pralnimi oreščki. Perilo bo lepo čisto in tudi splaknjeno, ko ga boš vzel/-a iz pralnega stroja.

Mnenja

Zaenkrat še ni mnenj.

Bodi prvi ocenjevalec “Pralni oreščki”

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja