Opis
Lipov med je svetle rumenozelene barve ter značilnega vonja po lipovem cvetju in blagem mentolu. Je srednje do močno sladek, lahko pa je navzoče tudi nekaj grenkobe.
Zaradi izrazitega antibakterijska učinka je odlično preventivno sredstvo in super sopotnik pri premagovanju prehladov. Priporoča se ga tudi pri lajšanju težav s prebavili in jetri ter za pomiritev.
Lipov med hitreje kristalizira, a brez skrbi, kristaliziran med ni pokvarjen, temveč je to le pokazatelj, da je med kakovosten in naraven. Do kristalizacije pride v vseh vrstah medu, a je ta odvisna od temperature ter vrst in razmerja sladkorjev v njih. Zato pri nekaterih vrstah medu poteka hitreje, v drugih počasneje.
V Rifuzlu imamo ves čas na voljo eno vrsto medu na rinfuzo, ki ti ga natočimo v tvoj kozarec. Katera vrsta medu je na voljo za točenje, je odvisno od sezone in od tega, kako hitro kakšen med kristalizira. Primeren kozarec za točenje medu, je takšen, ki ima premer odprtine vsaj 5 cm.
Uporaba in shranjevanje
Med uporabi kot sladilo v čaju, v raznih kuhanih kašah, kosmičih, smutijih ali pecivih, namaži ga na kruh, na palačinke ali pa ga preprosto pojej eno žličko kar samega za krepitev imunskega sistema.
Dodaš ga lahko tudi v domačo masko za obraz ali lase, saj umirja razdraženo kožo. Uporaba medu je zelo široka, zato le pogumno v raziskovanje njegovih lastnosti in delovanja.
Shranjuj ga na sobni temperaturi. Če bo ta nižja od 20 °C pa obstaja verjetnost, da bo med sčasoma kristaliziral. V kolikor se to zgodi, ga lahko uporabljaš kar takega, saj z njim ni nič narobe. Če pa ga želiš ponovno utekočiniti, ga segrej v vodni kopeli, a samo do 40 °C, saj pri višji temperaturi med izgubi svoje naravne lastnosti in učinkovine. Najpogostejša napaka, ki jo delamo je ta, da damo med v vroč čaj, zato najprej počakaj, da se ohladi in šele nato dodaj med.
Zanimivost
Čebelarstvo Jevšovar deluje po principih ekološkega čebelarjenja. Za lokacije pašnih virov izbirajo čim bolj neokrnjene kraje s čim manj industrije in prometa. Posebnost njihovega čebelarstva je tudi ta, da za mediščno satje uporabljajo izključno deviško satje, katerega jeseni odstranijo iz panjev. S tem preprečijo morebiten vnos sladkorja (s katerim krmijo čebele pozimi) v mediščno satje in s tem v med.
Mnenja
Zaenkrat še ni mnenj.