🥬 Trenutno aktualno: naročilnica za zelenjavo
Košarica
0,00 €

Lipov med Jevšovar 480 g

7,50 

Lipov med čebelarstva Jevšovar 480 g.

Šifra: 000161 Kategorija: Brand:

Opis

Lipov med je blede rumenozelene barve ter značilnega vonja po lipovem cvetju in blagem mentolu. Je srednje do močno sladek, rahlo pekoč, lahko pa je navzoče tudi nekaj grenkobe. Zaradi izrazitega antibakterijska učinka je odlično preventivno sredstvo. Ker pospešuje potenje ni primeren za srčne bolnike. Uživamo ga pri prehladih, kašlju, angini, priporočajo pa ga tudi pri boleznih želodca, jeter in ledvic.

Tudi lipov med kristalizira, a če pride do tega le brez skrbi – kristalizacija je samo sprememba iz tekočega v trdno agregatno stanje. Kristaliziran med ni pokvarjen, temveč je pokazatelj, da je med kakovosten in naraven. Do kristalizacije pride v vseh vrstah medu, a je odvisna od temperature ter vrst in razmerja sladkorjev v njih. Zato v nekaterih vrstah medu poteka hitreje, v drugih počasneje.

Kostanjev med čebelarstva Jevšovar je v Rifuzlu na voljo v steklenih kozarčkih dveh velikosti: 480 g in 950 g, včasih pa tudi na rinfuzo.

Uporaba in shranjevanje

V prvi vrsti lahko med uporabiš kot sladilo, pri peki peciva in potic, ga namažeš na kruh, ali pa si ga privoščiš kar na žlico.

Med se uporablja tudi kot prehransko dopolnilo za dvig imunskega sistema. Ima tudi pomirjevalne učinke, zato čaj z medom pred spanjem omogoča sprostitev in boljši spanec. Pomaga tudi pri želodčnih razjedah, zgagi in mišičnih krčih. Pomirja pljuča, zato ga uporabljamo pri lajšanju kašlja, hripavosti in vnetju grla.

Dodaš ga lahko tudi v domačo masko za obraz ali lase, saj umirja nadraženo kožo. Uporaba medu je zelo široka, zato le pogumno v raziskovanje njegovih lastnosti in delovanja.

Shranjuj ga na sobni temperaturi. Če bo ta nižja od 20°C pa obstaja verjetnost, da bo kristaliziral. Če se to zgodi, ga lahko uporabljaš kar takega. Če pa ga želiš ponovno utekočiniti, ga segrevaj v vodni kopeli, a samo do 40°C. Pri višji temperaturi med izgubi svoje naravne lastnosti in učinkovine. Najpogostejša napaka, ki jo delamo je ta, da damo med v vroč čaj. Zato najprej počakaj, da se ohladi in šele nato dodaj med.

Ko boš izpraznil-a kozarček medu ga očisti in prinesi nazaj v Rifuzl, saj ga bomo vrnili dobavitelju v ponovno uporabo. Super-kajne!

Zanimivost

Čebelarstvo Jevšovar se nahaja v vasi Tihaboj (Litija). Za lokacije paše izbirajo čim bolj neokrnjene kraje z malo industrije in prometa. Mediščno satje je izključno deviško, poleg tega pa ga pred vsakim zdravljenjem čebel odstranijo iz panjev. Do pomladi počaka v hladilnici, tako da ni v stiku z zdravili in hrano za čebele. Med je zato visoke kakovosti (vsebnost vlage 14 in 16%).

Mnenja

Zaenkrat še ni mnenj.

Bodi prvi ocenjevalec “Lipov med Jevšovar 480 g”

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Morda vam bo prav tako všeč…