Opis
Liofilizirano sadje je tisto živilo na katerem se ti pogled kar ustavi. Obenem pa sproži kup vprašanj. Kako lahko suho sadje izgleda kot da bi bilo sveže? Liofilizirano? Kaj to pomeni?
Liofilizacija je poseben postopek hladnega sušenja pri katerem živilo na hitro zamrznejo in mu nato pod zelo nizkim tlakom odstranijo vodo. Zaradi tega posebnega postopka se sadju ohranita barva in oblika, predvsem pa vitamini, minerali in aroma. Gre za sadje, brez konzervansov in dodanega sladkorja, ki ga sušijo v družinskem podjetju Majini hrustljavčki.
Na Rifuzlovih policah te čaka že pripravljena 100 g mešanica različnega liofiliziranega sadja v steklenem kozarcu na patent.
Če pa bi si svojo mešanico raje namešal-a sam-a, pa lahko izbiraš med liofiliziranim sadjem na rinfuzo: jagodami, malinami, višnjami, bananami, hruškami in borovnicami.
Verjamem, da cena na prvi pogled izgleda kar visoka, a ker gre za zelo lahko živilo, je 100 g liofiliziranega sadja kar velika količina.
Uporaba in shranjevanje
Liofilizirano sadje je prava super hrana! Ker je zelo lahko in zelo hranljivo, je odličen prigrizek za v gore in različne ekstremne podvige. Zaradi izgleda in aromatičnosti je popularno tudi med otroki, kar je super, saj je bolj zdravo, da se sladkajo s sadjem, kot pa s sladkarijami.
Ješ ga lahko kar tako – kot zdrav prigrizek ali pa ga dodaš k jutranjim kosmičem, pecivu ali v jogurt. Z njim lahko obogatiš smoothije, sladice ali pa okrasiš torte.
Tukaj imaš dva super recepta, ki so ju pripravili pri Majinih hrustljavčkih:
Poskrbi, da boš kozarec vsakič dobro zaprl-a, da bo sadje ohranilo svežino in hrustljavost.
Zanimivost
Liofilizacija je zapleten postopek, ki zahteva posebno in drago opremo. Kljub temu je vedno bolj popularno. S tem ko živilu odstranimo vodo, se njegova teža občutno zmanjša, hranilna vrednost pa ostane enaka. Si vedel-a, da se liofilizacijo uporablja tudi za sušenje zelenjave in drugih živil, kot na primer meso?
Mnenja
Zaenkrat še ni mnenj.