Opis
Si že slišal-a za kvasne kosmiče? Morda so ti bolje poznani pod angleškim imenom “nutritional yeast”. Gre za neaktiven suh kvas, ki služi kot začimba oz. dodatek jedem in ne kot vzhajalno sredstvo. Njihova uporaba je razširjena predvsem med vegani, saj z njimi jedem dodamo okus po siru oz. oreščkih in beljakovine – vsebujejo jih namreč kar 49 g/100 g. Tako bodo lazanje, kremaste omake in celo solate toliko bolj okusne, povrhu pa še bogate z dodatnimi beljakovinami in vlakninami!
Za kvasne kosmiče je značilno, da so bogati z vitaminom B – naravno prisotna sta B1 in B2. Pogosto se jim v procesu priprave dodaja tudi vitamin B12, ki pa v naših kvasnih kosmičih ni prisoten.
Uporaba in shranjevanje
Kvasni kosmiči imajo posebno aromo in okus, ki nekatere spominja na parmezan, druge na piščanca ali pa oreščke. Uporabljaš jih lahko kot posip pri različnih jedeh ali pri pripravi slastnih omak in polivk. Odlično se obnesejo v zelenjavnih lazanjah, musakah, kremnih juhah ali kot posip na testeninah, rižotah in solatah. Lahko jih uporabiš tudi pri izdelavi domačega rastlinskega sira ali slastnih, kremastih namazov.
Tukaj je nekaj predlogov, kako lahko uporabiš kvasne kosmiče:
Kvasne kosmiče shranjuj v dobro zaprtem kozarčku oz. posodi in na čim bolj suhem, hladnem in temnem prostoru. Za krajše shranjevanje jih imaš lahko brez problema na sobni temperaturi, za daljšo hrambo pa jih lahko daš tudi kar v hladilnik.
Zanimivost
Se sprašuješ kako nastanejo kvasni kosmiči in zakaj to ni enako kot kvas za vzhajanje? 🙂 Kvasni kosmiči nastanejo iz kvasovk, ki jih nekaj dni gojijo na mediju (to je ponavadi glukoza), nato pa z visoko temperaturo deaktivirajo pri čemer kvasna celica ni več “živa”, da bi lahko pretvarjala ogljikove hidrate v ogljikov dioksid in alkohol, kot se to dogaja npr. pri vzhajanju testa. Po deaktivaciji kvasovke operejo in posušijo in tako nastanejo suhi kvasni kosmiči.
Mnenja
Zaenkrat še ni mnenj.