Opis
Kostanjev med je najbolj grenek med z močno aromo. Njegov vonj spominja na pelin in orehovo listje in je temne barve. Grenkoba v kostanjevem medu izvira iz cvetnega prahu, ki ga je v tem medu zelo veliko. Prav zaradi tega pa je kostanjev med tudi zelo zdravilen, njegova vitaminska vrednosti je večja kot pri drugih vrstah medu.
Priporoča se za pomiritev, za urejanje prebave ter splošno odpornost. Ker vsebuje najmanj glukoze, je ta vrsta medu najbolj primerna za diabetike.
Kostanjev med kristalizira počasneje, a tudi če pride do tega, le brez skrbi – kristalizacija je samo sprememba iz tekočega v trdno agregatno stanje. Kristaliziran med ni pokvarjen, temveč je to le dokaz kakovosti medu. Do kristalizacije pride v vseh vrstah medu, a je ta odvisna od temperature ter vrst in razmerja sladkorjev v njih. Zato v nekaterih vrstah medu poteka hitreje, v drugih počasneje.
Uporaba in shranjevanje
Kostanjev med se zaradi bogate arome najpogosteje uporablja pri peki peciva, piškotov in potice. Sploh je odličen v medenjakih. Sicer pa ga kot ostale vrste medu lahko uporabiš v čaju, v raznih kuhanih kašah, kosmičih, smutijih ali pa ga preprosto pojej eno žličko kar samega za krepitev imunskega sistema.
Dodaš ga lahko tudi v domačo masko za obraz ali lase, saj umirja razdraženo kožo. Uporaba medu je zelo široka, zato le pogumno v raziskovanje njegovih lastnosti in delovanja.
Shranjuj ga na sobni temperaturi. Če bo ta nižja od 20 °C pa obstaja verjetnost, da bo med sčasoma kristaliziral. V kolikor se to zgodi, ga lahko uporabljaš kar takega, saj z njim ni nič narobe. Če pa ga želiš ponovno utekočiniti, ga segrej v vodni kopeli, a samo do 40 °C, saj pri višji temperaturi med izgubi svoje naravne lastnosti in učinkovine. Najpogostejša napaka, ki jo delamo je ta, da damo med v vroč čaj, zato najprej počakaj, da se ohladi in šele nato dodaj med.
Ko boš izpraznil-a kozarček medu, ga očisti in prinesi nazaj v Rifuzl, saj ga bomo vrnili dobavitelju v ponovno uporabo.
Zanimivost
Čebelarstvo Jevšovar deluje po principih ekološkega čebelarjenja. Za lokacije pašnih virov izbirajo čim bolj neokrnjene kraje s čim manj industrije in prometa. Posebnost njihovega čebelarstva je tudi ta, da za mediščno satje uporabljajo izključno deviško satje, katerega jeseni odstranijo iz panjev. S tem preprečijo morebiten vnos sladkorja (s katerim krmijo čebele pozimi) v mediščno satje in s tem v med.
Mnenja
Zaenkrat še ni mnenj.