🥬 Trenutno aktualno: naročilnica za zelenjavo
Košarica
0,00 € / kg

Kostanjev med Jevšovar rinfuza

12,00  / kg

Kostanjev med čebelarstva Jevšovar 480 g na rinfuzo.

  • Kupiš z lastno embalažo. Najbolj priporočamo steklene kozarce, posode za hrano.
  • Pri dobavi tega izdelka ne nastanejo odpadki.
  • 🇸🇮 Slovenski izdelek.
Šifra: 000686 Kategorija: Brand:

Opis

Kostanjev med je rjavordeče barve, njegov vonj pa spominja na pelin in orehovo listje. Srednje sladek okus spremlja grenčina, ki izvira iz cvetnega prahu, ki ga je v tem medu zelo veliko. Prav zaradi tega pa je kostanjev med tudi zelo zdravilen. Med vsemi vrstami medu deluje najbolj protibakterijsko, pa tudi njegova vitaminska vrednosti je večja kot pri drugih vrstah.

Med je sladilo, uporabljamo ga pa tudi za krepitev telesa, saj vsebuje antioksidante, pomembne minerale, vitamine, encime in hormon acetilholin, ki je pomemben za delovanje srca in živčevja.

Kostanjev med kristalizira počasneje, a tudi če pride do tega le brez skrbi – kristalizacija je samo sprememba iz tekočega v trdno agregatno stanje. Kristaliziran med ni pokvarjen, temveč je pokazatelj, da je med kakovosten in naraven. Do kristalizacije pride v vseh vrstah medu, a je odvisna od temperature ter vrst in razmerja sladkorjev v njih. Zato v nekaterih vrstah medu poteka hitreje, v drugih počasneje.

Kostanjev med čebelarstva Jevšovar je v Rifuzlu na voljo v steklenih kozarčkih dveh velikosti: 480 g in 950 g, včasih pa tudi na rinfuzo.

Uporaba in shranjevanje

V prvi vrsti lahko med uporabiš kot sladilo, pri peki peciva in potic, ga namažeš na kruh, ali pa si ga privoščiš kar na žlico.

Med se uporablja tudi kot prehransko dopolnilo za dvig imunskega sistema. Ima tudi pomirjevalne učinke, zato čaj z medom pred spanjem omogoča sprostitev in boljši spanec. Pomaga tudi pri želodčnih razjedah, zgagi in mišičnih krčih. Pomirja pljuča, zato ga uporabljamo pri lajšanju kašlja, hripavosti in vnetju grla.

Dodaš ga lahko tudi v domačo masko za obraz ali lase, saj umirja nadraženo kožo. Uporaba medu je zelo široka, zato le pogumno v raziskovanje njegovih lastnosti in delovanja.

Shranjuj ga na sobni temperaturi. Če bo ta nižja od 20°C pa obstaja verjetnost, da bo kristaliziral. Če se to zgodi, ga lahko uporabljaš kar takega. Če pa ga želiš ponovno utekočiniti, ga segrevaj v vodni kopeli, a samo do 40°C. Pri višji temperaturi med izgubi svoje naravne lastnosti in učinkovine. Najpogostejša napaka, ki jo delamo je ta, da damo med v vroč čaj. Zato najprej počakaj, da se ohladi in šele nato dodaj med.

Ko boš izpraznil-a kozarček medu ga očisti in prinesi nazaj v Rifuzl, saj ga bomo vrnili dobavitelju v ponovno uporabo. Super-kajne!

Zanimivost

Čebelarstvo Jevšovar se nahaja v vasi Tihaboj (Litija). Za lokacije paše izbirajo čim bolj neokrnjene kraje z malo industrije in prometa. Mediščno satje je izključno deviško, poleg tega pa ga pred vsakim zdravljenjem čebel odstranijo iz panjev. Do pomladi počaka v hladilnici, tako da ni v stiku z zdravili in hrano za čebele. Med je zato visoke kakovosti (vsebnost vlage 14 in 16%).

Logotip proizvajalca Čebelarstvo Jevšovar

Čebelarstvo Jevšovar

Čebelarstvo Jevšovar je družinsko čebelarstvo. Nahajajo se na Dolenjskem, med Litijo in Mirno, v vasi Tihaboj. Ljubezen do dela s čebelami gojita predvsem sin Urh in oče Drago, ki opravita večino dela s čebelami. Pri ostalih delih, na primer točenju medu, pa je dobrodošla pomoč ostalih družinskih članov.

Trenutno čebelarijo s približno 150 čebeljimi družinami. Ker želijo svojim strankam ponuditi čimbolj pestre vrste medu, čebele s pomočjo dveh prevoznih enot vozijo na različna pasišča po Sloveniji.

V njihovi ponudbi je več vrst medu, trenutno pa je mogoče kupiti cvetlični, akacijev, lipov, kostanjev in hojev med.

Njihovi pridelki so namenjeni vsem, ki se radi sladkajo na zdrav način. Trudijo se, da so pridelki, ki jih ponudijo strankam kakovostni, kar zagotavljajo tudi s tem, da med pridobivajo izključno iz deviškega satja, katerega preko zime odstranijo iz panjev.

Več …

Mnenja

Zaenkrat še ni mnenj.

Bodi prvi ocenjevalec “Kostanjev med Jevšovar rinfuza”

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja