Opis
Kimchi je izvorno korejska tradicionalna jed, ki se je v zadnjih letih razširila tudi pri nas. Gre za fermentirano mešanico različne zelenjave, ki s fermentacijskimi kislinami oblikuje značilen okus. Kis in kvas proizvaja kimchi, ki je po recepturi precej podoben originalu. V njem ne sme manjkati kitajsko zelje, daikon redkev in riževa moka. Posebno ostrino pa doda čili, katerega je v pekočem kimchiju veliko. Pekoča različica kimchija je tako RES pekoča. 😉 Za nepekočo različico pokukaj tu.
Kimchi je naravno fermentiran in nepasteriziran, tako da vsebuje celo kopico vitaminov in probiotičnih kultur, ki ugodno vplivajo na prebavo.
Na voljo je po 400 g v steklenem kozarcu za katerega zaračunamo 0,20 € kavcije. To ti z veseljem povrnemo, ko prineseš kozarec nazaj.
Uporaba in shranjevanje
Kimchi se prileže na obloženih kruhkih, v sendvičih in hamburgerju. Lahko ga dodaš rižotam, juham ali pa samo kot prilogo. Nives predlaga s kimchijem obloženo pico – preverjeno zelo okusno.
V kozarčku kimchija so probiotične kulture še vedno žive, zato se lahko pokrovček kozarca napihne ali pa ven priteče kakšna kaplja kisle tekočine. S tem ni nič narobe in pomeni samo to, da fermentacija še vedno poteka.
Kimchi shranjuj v hladilniku in po odprtju porabi v nekaj tednih.
Zanimivost
V hladilniku ima kimchi lahko močan vonj, ki se naleze tudi na druga živila. Do neke mere pomaga, da ga postavimo v dve plastični posodi, eno v drugi, a na neki točki tudi to ne – ker je kimchi živ organizem. Korejci imajo v ta namen prav posebne hladilnike, namenjene samo kimchiju.
Mnenja
Zaenkrat še ni mnenj.