Opis
Kimchi je naravno kisana mešanica različne zelenjave. Originalno izvira iz Koreje, kjer je uporaba kimchija res široko razširjena, saj ga jedo z rižem, v juhah, palačinkah in tudi kar tako – kot prilogo. Pri Kis in kvas-u se bolj ali manj držijo izvorne recepture, tako v kimchiju najdeš vse od hrušk, šitaki gob, sončničnih semen, do glavne sestavine – kitajskega zelja. V nepekoči različici le ni dodanega tradicionalno prisotnega čilija. Vse skupaj je skrbno fermentirano, da se razvijejo omamne arome in kisel okus. Ker je nepasteriziran, je poln živih probiotičnih kultur, pa tudi vitaminov A, B in C. Tako pomaga ohranjati zdravo črevesno floro in krepi imunost.
Nepekoč kimchi Kis in kvas je na voljo v 400 g steklenem kozarcu za katerega ti zaračunamo 0,20 € kavcije. To ti z veseljem povrnemo, ko prineseš kozarec nazaj.
Uporaba in shranjevanje
Kimchi se odlično prileže kot priloga, ki doda kislost in hrustljavost. Tako si ga lahko dodaš v sendvič, med narezek, v juhe in solate, celo v hamburger. Naša Nives pa je navdušena nad pico obloženo s kimchijem (če dodaš še malo hoisin omake, bo še boljša). 😉 Lahko pa ga ješ tudi samostojno.
Ker je kimchi nepasteriziran, je v kozarcu še vedno polno živih kultur in fermentacija v njem še vedno poteka, zato je zelo verjetno, da se bo pokrovček napihnil, morda bo ven pritekla celo kakšna kapljica kisle tekočine. Nič hudega, to je samo znak probiotičnih kultur in živosti izdelka.
Kimchi shranjuj v hladilniku in po odprtju porabi v nekaj tednih.
Zanimivost
V hladilniku ima kimchi lahko močan vonj, ki se naleze tudi na druga živila. Do neke mere pomaga, da ga postavimo v dve plastični posodi, eno v drugi, a na neki točki tudi to ne – ker je kimchi živ organizem. Korejci imajo v ta namen prav posebne hladilnike, namenjene samo kimchiju.
Mnenja
Zaenkrat še ni mnenj.