Opis
Hojev oziroma jelkin med je gost med temnejše rjavozelene barve. Njegova aroma spominja na karamelo, smolo ali smrekove vršičke. Je zelo bogat z rudninskimi snovmi in terpeni, ki mehčajo sluz pri boleznih dihal, zato je super podpora pri izkašljevanju in prehladu.
Hojev med kristalizira počasneje, a tudi če pride do tega, le brez skrbi – kristalizacija je samo sprememba iz tekočega v trdno agregatno stanje. Kristaliziran med ni pokvarjen, temveč je to le dokaz kakovosti medu. Do kristalizacije pride v vseh vrstah medu, a je ta odvisna od temperature ter vrst in razmerja sladkorjev v njih. Zato v nekaterih vrstah medu poteka hitreje, v drugih počasneje.
Uporaba in shranjevanje
Hojev med je zelo aromatičen in zato priljubljen kot namaz na kruhu. Še posebej na črnem ali ajdovem kruhu z orehi! Lahko ga uporabiš kot sladilo v čaju, v raznih kuhanih kašah, kosmičih, smutijih ali pecivih, kot dodatek k skuti ali pa ga preprosto pojej eno žličko kar samega za krepitev imunskega sistema.
Shranjuj ga na sobni temperaturi. Če bo ta nižja od 20 °C pa obstaja verjetnost, da bo med sčasoma kristaliziral. V kolikor se to zgodi, ga lahko uporabljaš kar takega, saj z njim ni nič narobe. Če pa ga želiš ponovno utekočiniti, ga segrej v vodni kopeli, a samo do 40 °C, saj pri višji temperaturi med izgubi svoje naravne lastnosti in učinkovine. Najpogostejša napaka, ki jo delamo je ta, da damo med v vroč čaj, zato najprej počakaj, da se ohladi in šele nato dodaj med.
Ko boš izpraznil-a kozarček medu, ga očisti in prinesi nazaj v Rifuzl, saj ga bomo vrnili dobavitelju v ponovno uporabo.
Zanimivost
Ali si vedel-a, da hojev med ne nastane s predelavo cvetnega nektarja? Iglavci namreč ne cvetijo na enak način kot listavci. Zato čebele pod iglavci nabirajo mano, ki ji rečemo tudi medena rosa. Mana je naraven sladek sok, ki ga izločajo drevesne uši in kaparji. Je ostanek drevesnih sokov s katerimi se hranijo drevesne žuželke. Čebele mano naberejo, jo v panju obdelajo in zgostijo ter shranijo v celice satja. Tako nastane hojev med.
Mnenja
Zaenkrat še ni mnenj.