🥬 Trenutno aktualno: naročilnica za zelenjavo
Košarica
0,00 €

Hojev med Jevšovar 950 g

16,50 

Hojev med čebelarstva Jevšovar 950 g.

Šifra: 000162 Kategorija: Brand:

Opis

Hojev med oz. jelkin med je gost med temnejše rjavozelene barve. Za razliko od smrekovega medu, hojev nima okusa po smoli, temveč po karameli. Super se poda k črnemu kruhu, suhemu sadju in mlečnim napitkom. V primerjavi z drugimi medovi je hojev zelo bogat z rudninskimi snovmi in terpeni, ki mehčajo sluz pri boleznih dihalnih organov. Velja kot odlično sredstvo proti kašlju in bronhitisu.

Hojev med kristalizira počasneje, a tudi če pride do tega le brez skrbi – kristalizacija je samo sprememba iz tekočega v trdno agregatno stanje. Kristaliziran med ni pokvarjen, temveč je pokazatelj, da je med kakovosten in naraven. Do kristalizacije pride v vseh vrstah medu, a je odvisna od temperature ter vrst in razmerja sladkorjev v njih. Zato v nekaterih vrstah medu poteka hitreje, v drugih počasneje.

Hojev med čebelarstva Jevšovar je v Rifuzlu na voljo v steklenih kozarčkih dveh velikosti: 480 g in 950 g.

Uporaba in shranjevanje

V prvi vrsti lahko med uporabiš kot sladilo, ga namažeš na kruh, ali pa si ga privoščiš kar na žlico.

Med se uporablja tudi kot prehransko dopolnilo za dvig imunskega sistema. Ima tudi pomirjevalne učinke, zato čaj z medom pred spanjem omogoča sprostitev in boljši spanec. Pomaga tudi pri želodčnih razjedah, zgagi in mišičnih krčih. Pomirja pljuča, zato ga uporabljamo pri lajšanju kašlja, hripavosti in vnetju grla.

Dodaš ga lahko tudi v domačo masko za obraz ali lase, saj umirja nadraženo kožo. Uporaba medu je zelo široka, zato le pogumno v raziskovanje njegovih lastnosti in delovanja.

Shranjuj ga na sobni temperaturi. Če bo ta nižja od 20°C pa obstaja verjetnost, da bo kristaliziral. Če se to zgodi, ga lahko uporabljaš kar takega. Če pa ga želiš ponovno utekočiniti, ga segrevaj v vodni kopeli, a samo do 40°C. Pri višji temperaturi med izgubi svoje naravne lastnosti in učinkovine. Najpogostejša napaka, ki jo delamo je ta, da damo med v vroč čaj. Zato najprej počakaj, da se ohladi in šele nato dodaj med.

Ko boš izpraznil-a kozarček medu ga očisti in prinesi nazaj v Rifuzl, saj ga bomo vrnili dobavitelju v ponovno uporabo. Super-kajne!

Zanimivost

Ali si vedel-a, da hojin med ne nastane s predelavo cvetnega nektarja? Iglavci namreč ne cvetijo na enak način kot listavci. Zato čebele pod iglavci nabirajo mano, ki ji rečemo tudi medena rosa. Mana je naraven sladek sok, ki ga izločajo drevesne uši in kaparji. Je ostanek drevesnih sokov s katerimi se hranijo drevesne žuželke. Čebele mano naberejo, jo v panju obdelajo in zgostijo ter shranijo v celice satja. Tako nastane hojin med.

Logotip proizvajalca Čebelarstvo Jevšovar

Čebelarstvo Jevšovar

Čebelarstvo Jevšovar je družinsko čebelarstvo. Nahajajo se na Dolenjskem, med Litijo in Mirno, v vasi Tihaboj. Ljubezen do dela s čebelami gojita predvsem sin Urh in oče Drago, ki opravita večino dela s čebelami. Pri ostalih delih, na primer točenju medu, pa je dobrodošla pomoč ostalih družinskih članov.

Trenutno čebelarijo s približno 150 čebeljimi družinami. Ker želijo svojim strankam ponuditi čimbolj pestre vrste medu, čebele s pomočjo dveh prevoznih enot vozijo na različna pasišča po Sloveniji.

V njihovi ponudbi je več vrst medu, trenutno pa je mogoče kupiti cvetlični, akacijev, lipov, kostanjev in hojev med.

Njihovi pridelki so namenjeni vsem, ki se radi sladkajo na zdrav način. Trudijo se, da so pridelki, ki jih ponudijo strankam kakovostni, kar zagotavljajo tudi s tem, da med pridobivajo izključno iz deviškega satja, katerega preko zime odstranijo iz panjev.

Več …

Mnenja

Zaenkrat še ni mnenj.

Bodi prvi ocenjevalec “Hojev med Jevšovar 950 g”

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja