Košarica
0,00 € / kg

Hladno stiskano olje oljne ogrščice

9,57  / kg

Hladno stiskano olje oljne ogrščice kmetije Keržič, na rinfuzo.

  • Kupiš z lastno embalažo. Najbolj priporočamo steklene kozarce, steklenice, plastenke.
  • Pri dobavi tega izdelka ne nastanejo odpadki. Olje nam pripeljejo v inox sodčku, ki nam ga ponovno napolnijo, ko se sprazni.
  • 🇸🇮 Slovenski izdelek.
Šifra: 000889 Kategorija: Brand:

Opis

Polja oljne ogrščice prepoznamo po zlato-rumenih cvetovih. Olje se pridobiva iz semen, ki vsebujejo kar 40-50 % maščob. Gre za rumenkasto olje, precej nevtralnega vonja in okusa, zato ga lahko mirno vključiš v vsakodnevno pripravo hrane. Posebno je zaradi nizke vsebnosti nenasičenih maščobnih kislin in ugodnega razmerja med omega-3 in omega-6 maščobnimi kislinami (1:2). Poleg tega je bogato z vitaminom E, antioksidantom, ki igra pomembno vlogo pri zdravju kože in oči.

V Rifuzlu je na voljo hladno stiskano ogrščično olje, ki ga dobimo s kmetije Keržič iz Vodic, torej gre za lokalno olje. Dobiš ga na rinfuzo in si ga lahko natočiš v svojo steklenico.

Uporaba in shranjevanje

Olje oljne ogrščice ima precej visoko točko dimljenja (okrog 200 °C) in je zato odlično za kuhanje in cvrtje. Na njem lahko popražiš čebulo ali pa spečeš seitanov zrezek. Ker je nevtralnega okusa in vonja lahko z njim zabeliš solato ali pa ga uporabiš za mariniranje.

Deluje protivnetno in ga lahko uporabiš tudi za nego razdražene in občutljive kože, ekcemov in aken.

Za shranjevanje priporočamo steklenico s temnim steklom, saj bo olje dlje časa ohranilo svojo kvaliteto.

Zanimivost

Olje oljne ogrščice (ali ogrščično olje) se velikokrat napačno poimenuje z imenom repično olje. V resnici gre za dve različni olji iz dveh različnih rastlin. Olje oljne ogrščice uporabljamo v kulinariki, repično olje pa ni primerno za prehrano (uporablja se za tehnične namene).Do zmede v poimenovanju prihaja zaradi tega, ker naši sosedje Hrvatje oljni ogrščici pravijo repica, medtem ko je oljna repica pri njih ogrštica.

Mnenja

Zaenkrat še ni mnenj.

Bodi prvi ocenjevalec “Hladno stiskano olje oljne ogrščice”

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja