Opis
Polja oljne ogrščice prepoznamo po zlato-rumenih cvetovih. Olje se pridobiva iz semen, ki vsebujejo kar 40-50 % maščob. Gre za rumenkasto olje, precej nevtralnega vonja in okusa, zato ga lahko mirno vključiš v vsakodnevno pripravo hrane. Posebno je zaradi nizke vsebnosti nenasičenih maščobnih kislin in ugodnega razmerja med omega-3 in omega-6 maščobnimi kislinami (1:2). Poleg tega je bogato z vitaminom E, antioksidantom, ki igra pomembno vlogo pri zdravju kože in oči.
V Rifuzlu je na voljo hladno stiskano ogrščično olje, ki ga dobimo s kmetije Keržič iz Vodic, torej gre za lokalno olje. Dobiš ga na rinfuzo in si ga lahko natočiš v svojo steklenico.
Uporaba in shranjevanje
Olje oljne ogrščice ima precej visoko točko dimljenja (okrog 200 °C) in je zato odlično za kuhanje in cvrtje. Na njem lahko popražiš čebulo ali pa spečeš seitanov zrezek. Ker je nevtralnega okusa in vonja lahko z njim zabeliš solato ali pa ga uporabiš za mariniranje.
Deluje protivnetno in ga lahko uporabiš tudi za nego razdražene in občutljive kože, ekcemov in aken.
Za shranjevanje priporočamo steklenico s temnim steklom, saj bo olje dlje časa ohranilo svojo kvaliteto.
Zanimivost
Olje oljne ogrščice (ali ogrščično olje) se velikokrat napačno poimenuje z imenom repično olje. V resnici gre za dve različni olji iz dveh različnih rastlin. Olje oljne ogrščice uporabljamo v kulinariki, repično olje pa ni primerno za prehrano (uporablja se za tehnične namene).Do zmede v poimenovanju prihaja zaradi tega, ker naši sosedje Hrvatje oljni ogrščici pravijo repica, medtem ko je oljna repica pri njih ogrštica.
Mnenja
Zaenkrat še ni mnenj.