Opis
Gozdni med je temen med bogatega in močnejšega okusa (v primerjavi z npr. akacijevim ali cvetličnim), v katerem se prepletajo okusi suhega sadja, karamele, smole, lešnikov in zelišč. Čebele na gozdni paši nabirajo medičino in mano na različnih drevesih in rastlinah gozdne podrasti.
Ker ima veliko rudninskih snovi (med drugim železa), se priporoča pri slabokrvnosti ter splošni krepitvi odpornosti.
Gozdni med kristalizira počasneje, a tudi če pride do tega, le brez skrbi – kristalizacija je samo sprememba iz tekočega v trdno agregatno stanje. Kristaliziran med ni pokvarjen, temveč je to le dokaz kakovosti medu. Do kristalizacije pride v vseh vrstah medu, a je ta odvisna od temperature ter vrst in razmerja sladkorjev v njih. Zato v nekaterih vrstah medu poteka hitreje, v drugih počasneje.
Uporaba in shranjevanje
Gozdni med je zelo gost in zato priljubljen kot namaz na kruhu. Še posebej na črnem ali ajdovem kruhu z orehi! Lahko ga uporabiš kot sladilo v čaju, v raznih kuhanih kašah, kosmičih, smutijih ali pecivih, kot dodatek k skuti ali pa ga preprosto pojej eno žličko kar samega za krepitev imunskega sistema.
Shranjuj ga na sobni temperaturi. Če bo ta nižja od 20 °C pa obstaja verjetnost, da bo med sčasoma kristaliziral. V kolikor se to zgodi, ga lahko uporabljaš kar takega, saj z njim ni nič narobe. Če pa ga želiš ponovno utekočiniti, ga segrej v vodni kopeli, a samo do 40 °C, saj pri višji temperaturi med izgubi svoje naravne lastnosti in učinkovine. Najpogostejša napaka, ki jo delamo je ta, da damo med v vroč čaj, zato najprej počakaj, da se ohladi in šele nato dodaj med.
Ko boš izpraznil-a kozarček medu, ga očisti in prinesi nazaj v Rifuzl, saj ga bomo vrnili dobavitelju v ponovno uporabo.
Zanimivost
Čebelarstvo Jevšovar deluje po principih ekološkega čebelarjenja. Za lokacije pašnih virov izbirajo čim bolj neokrnjene kraje s čim manj industrije in prometa. Posebnost njihovega čebelarstva je tudi ta, da za mediščno satje uporabljajo izključno deviško satje, katerega jeseni odstranijo iz panjev. S tem preprečijo morebiten vnos sladkorja (s katerim krmijo čebele pozimi) v mediščno satje in s tem v med.
Mnenja
Zaenkrat še ni mnenj.