Opis
Tahini (ali sezamova pasta) nastane iz sezamovih semen, ki se pražijo pri nizki temperaturi in nato fino zmeljejo v pasto. S praženjem semen se zmanjša njihova vlažnost in je tako tahini obstojen dlje časa, hkrati pa se poudari tudi okus.
Tahini znamke Eisblümerl in je narejen iz samo 1 sestavine. To so suho pražena, neoluščena sezamova semena iz kontrolirane ekološke pridelave. Ker so semena neoluščena, vsebujejo več vitaminov, barva tahinija je temnejša, okus pa bolj grenak (v primerjavi z belim tahinijem iz luščenega sezama).
Ker nima dodatnih nepotrebnih sestavin, se lahko na vrhu pojavi plast izločenega sezamovega olja, kar je normalen proces. Pred uporabo se tahini le dobro premeša, da dobiš gladko pasto.
Uporaba in shranjevanje
Tahini izhaja iz arabske kuhinje, ker se uporablja predvsem kot pomembna sestavina humusa. Vsekakor pa je njegova uporaba zelo široka – za omake, prelive, namaze, solate, v najrazličnejših sladicah ali piškotih.
Nas je navdušil tale recept za arabski namaz iz jajčevcev – baba ganuš, lahko pa iz tahinija narediš tudi preprosto polivko za solato ali tole bovlo iz mešanice petih žit.
Če se na vrhu kozarčka izloči sezamovo olje, pred uporabo le dobro premešaj. Shranjuj ga v suhem prostoru na sobni temperaturi do 25 °C.
Miha –
Top! Uporabljam pri izdelavi domačih humusov. Pogrešam samo, da ni lokalen proizvod in v povratni embalaži.