Opis
Iščeš suho sadje brez embalaže, ki je hkrati tudi brez sladkorja? Obožuješ sladko-kisle stvari? Potem te bodo zagotovo prepričale ekološke suhe brusnice, ki bodo tvoje najljubše jedi popestrile s svojim sadnim okusom ter jim dale dodatno svežino!
Brusnice so slajene z ekološkim jabolčnim sokom, dodana je pa majhna količina sončničnega olja, ki preprečuje sprijemanje med postopkom sušenja. Sušijo se na vročem zraku, kar ohranja njihovo bogato aromo in okus, zaradi česar jih zagotovo ne boš imel-a dovolj!
Država porekla je Kanada. Ne vsebuje alergenov. Na rifuzo-zato le pridi na obisk v Rifuzl in si priskrbi svojo zalogo teh okusnih, sladko-kislih sadežev!
Uporaba in shranjevanje
Suhe brusnice lahko uporabiš za popestritev zajtrkov-jih posipaš po najljubšem smoothie-bowlu, palačinkah, skuhaš v slastno marmelado, dodaš k pecivu ali iz njih izdelaš sladko-kisle omakice. Super se obnesejo tudi kot dodatek k domači mešanici oreškov in suhega sadja, kar bo zagotovilo vnos dodatnih vitaminov, vlaknin in antioksidantov ter okrepilo tvoje telo!
Tule je le nekaj receptov, kako lahko z brusnicami popestriš nekatere jedi:
- Pekoči ovseni piškoti z brusnicami
- Chia puding z brusnicami in orehi
- Solata z divjim rižem, stročjim fižolom in brusnicami
- Jutranji bučni kruhek z brusnicami
V nekaterih receptih, kjer potrebuješ brusnice za “osnovo”-(npr. pri izdelavi energijskih ploščic, marmelad, namazov, omak, presnih sladic), za kar morajo biti mehkejše-jih za nekaj ur namoči v vodi, da se “napijejo”, da boš z njimi lažje delal-a, packal-a in modeliral-a.
Prekomerna količina ima lahko negativne učinke (deluje kot odvajalo ali diuterik), zato pazi, da jih naenkrat ne zaužiješ preveč!
Shranjuj v tesno zaprti embalaži, najbolje v stekleni (saj je steklo eden boljših materialov, ki ohranja aromo in kakovost izdelka!), na suhem in hladnem prostoru.
Uporabno najmanj do datuma, odtisnjenega na deklaraciji izdelka.
Zanimivost
Brusnice slovijo že zaradi svoje poglavitne temno-rdeče barve in visoke vsebnosti vitaminov, mineralov in antioksidantov. Uporabljajo se tudi kot zdravilno sredstvo, saj dobro vplivajo na prekrvavitev, mehur, prebavo in uravnavanje telesne teže (v kolikor ne pojemo vseh naenkrat!) ter telo celo ščitijo pred nastankom raka in drugih bolezni. Super se obnesejo tudi kot preventiva za nastanek kariesa in bolezni dlesni ter zob, saj jih ščitijo in preprečujejo bakterijam, da bi se zadrževale v ustih. Odlična zamenjava za rozine, v kolikor jih ne preneseš-tej sladko-kisli sadeži bodo zagotovo našli prostor ne le v kuhinji, ampak tudi tvojem srcu! 🙂
Mateja Frank –
Tako dobrih suhih brusnic še nisem jedla. Ravno prav so sladke in kisle. Všeč mi je, da se kar stopijo v ustih. 🙂