Opis
Iščeš odličen vir rastlinskih beljakovin z nizko vsebnostjo maščob ali si pa želiš poskusiti veganski “bolognese”? Ti sojini koščki oziroma drobljenec se super obnesejo kot nadomestek mesa v najrazličnejših receptih. So majhni (2 – 5 mm) in zato primerni za lazanje, musake, v omaki za testenine, na pici ali celo posuti po solati!
Uporaba in shranjevanje
Sojini koščki so sami po sebi brez okusa, ker pa so posušeni, se odlično napijejo začinjenih okusov, v katerih jih lahko pred pripravo namakaš. To jim bo dalo dodatno aromo in izboljšalo celotno jed. Namakaš jih lahko v svoji najljubši začimbni mešanici, sojini omaki, sladko-kisli omaki ali pa jim dodaš azijsko mešanico garam masale, primerno za jedi z zelenjavo ali kari.
Postopek namakanja in njihove kuhe je odvisen od tega, kako jih želiš uporabiti v jedeh. Priporočamo ti, da jih v vodi kuhaš kratek čas (približno 5 minut), nato vodo iz njih izstisneš ter jih ocediš. Koščki se bodo ob kuhanju in namakanju povečali za 2-kratno velikost.
Tako lahko mehke koščke pripraviš na različne načine – lahko jih skuhaš, ocvreš, dodaš k juham, enolončnicam, solatam ali po želji k drugim jedem za dodatno aromo in nasiten beljakovinski “boost”. V kolikor jih ne želiš pripravljati posebej, jih lahko med kuho dodaš k drugim sestavinam – to naredi proti koncu, saj se skuhajo zelo hitro.
Tule je nekaj predlogov, kako lahko uporabiš sojine koščke:
Zanimivost
Sojini koščki oziroma teksturirane rastlinske beljakovine (TVP) se pridelujejo iz sojinega izolata. So brezglutenski, saj so pridelani iz moke sojinih zrnc. Med procesom se beljakovine ločuje iz sojinih fižolčkov ter jim s pomočjo dodanih kislin odstranjuje tudi vlaknine. Iz tega nastane skuti podobna brozga, ki se jo suši na visokih temperaturah ter s pomočjo strojev nadaljnje pridela v beljakovinski prašek ter koščke oziroma drobljenec. Uživanje sojinih koščkov je zelo koristno, saj je soja živilo z visoko vsebnostjo beljakovin ter malo maščob, kar pomeni, da ima vse potrebne aminokisline za naš organizem. Poleg tega je drobljenec nizkokaloričen in “oživi” z dodajanjem vode, zato se ponekod pojmuje kot hrana za astronavte!
Mnenja
Zaenkrat še ni mnenj.