Opis
Ena izmed najbolj priljubljenih stročnic, ki se največkrat uporabi v slastnih, domačih enolončnicah, je zagotovo rjava leča. Ta okrogla, rjava zrnca so izjemno hranljiva, saj jedi hkrati obogatijo z beljakovinami in vlakninami ter jim dajo blag, kremast okus.
Uporaba in shranjevanje
Rjava leča je bolj kompaktna stročnica in se kuha dlje časa. Zato ti priporočamo, da jo pred kuhanjem namakaš čez noč ali par ur in nato kuhaš okoli 20 min.
Super se bo obnesla v omaki poleg riža, v enolončnicah, domačih polpetih ali posuta po solati!
Tule pa je še nekaj zanimivih receptov iz rjave leče:
- Lečin čili
- Hlebček iz cvetače in rjave leče
- Lečine kroglice z rižem
- Pastirska pita s sladkim krompirjem in lečo
Zanimivost
Ali si vedel-a, da lahko stročnice z namakanjem kališ? Ker so že same po sebi bogate z beljakovinami, so njihovi kalčki še toliko bolj hranljivi in polni vitaminov, mineralov in mikrohranil, ki bodo koristili tvojim mišicam ter hkrati krepili telo. Lečo kališ tako, da jo položiš v vodo za 8-12 ur, najbolje kar čez noč. Nato jo ocediš in opereš pod hladno, tekočo vodo ter postopek ponavljaš, dokler ne opaziš, da je pričela kaliti. Postopek lahko izvedeš tudi z uporabo steklenih posodic. Če lečo kališ do te mere, da so kalčki kratki in komaj vidni, bo njihov okus sladek – dlje kot jih boš kalil-a, bolj grenki bodo po okusu. Kalčke nato skuhaš in dodaš k solati, drugim domačim jedem ali pa jih uživaš surove. Če ti njihov okus ne paše najbolj, pa jih lahko uporabiš v smutiju ali polivkah kot dodatno beljakovinsko sestavino.
Mnenja
Zaenkrat še ni mnenj.