Košarica
0,00 € / kg

Eko prosena kaša

5,40  / kg

Eko Slovenska prosena kaša na rinfuzo od Eko mlina Stražar.

  • Kupiš z lastno embalažo. Najbolj priporočamo steklene kozarce, posode za hrano, vrečke (platnene, plastične).
  • Pri dobavi tega izdelka nastane nekaj odpadkov. Proseno kašo dobimo v papirnatih vrečah, ki jih nato ponudimo v uporabo strankam.
  • 🇸🇮 Slovenski izdelek.
  • Izdelek z ekološkim certifikatom.
  • Veganski izdelek.
  • Lahko vsebuje gluten v sledovih.
Šifra: 000126 Kategorija: Brand:

Opis

Proso je eno izmed najstarejših in najpogosteje uporabljenih starodavnih žit, predvsem v kulinariki. Proseno kašo lahko uporabiš na raznovrstne načine, za katerikoli obrok v dnevu. Najenostavneje pa si jo pripraviš za okusen in nasiten zajtrk.

Gre za oluščena zrna prosa, iz katerih običajno pripravljamo mlečne in sladke jedi, lahko pa tudi slane. Ne vsebuje glutena in blagodejno vpliva na prebavo, ter ureja črevesno floro. Pospešuje odvajanje odvečne vode, s tem pa tudi strupov, iz telesa. Prosena zrna vsebujejo tudi silicijevo kislino, ki pozitivno vpliva na kožo, lase, zobe in nohte.

Priprava

Oluščena zrna prosa operi pod vodo in dobro ocedi. Proseno kašo kuhaj v (rastlinskem) mleku ali vodi 15-20 minut. Količino tekočine pa prilagodi glede na željeno gostoto. Ko ogenj ugasneš, posodo pokrij s pokrovko in počakaj še nekaj minut.

Odlično se prileže k jutranjemu zajtrku skupaj s suhim ali svežim sadjem in oreščki ali kot priloga zelenjavi, gobam. Kuhano proseno kašo se da uporabiti tudi kot zmes pri peki narastkov, peciva, mafinov, zelenjavnih polpet in kruha, kjer se jo lahko za doseganje željene teksture zmesi kombinira tudi z drugimi mokami.

Recepti

Shranjevanje

Surovo proseno kašo hrani na suhem in hladnem mestu, najbolje v tesno zaprtem steklenem kozarcu ali drugi neprodušno zaprti posodi za živila. Tako zagotoviš, da ne splesni in ne postane žarka, ostane dobrega okusa, prav tako pa s tem preprečiš vstop škodljivcem.

Jedi s kuhanim prosenim zrnjem hrani v hladilniku, v posodah, namenjenih shranjevanju živil (npr. »lunchboxi« iz različnih materialov – kovinski, stekleni, plastični) ter porabi v nekaj dneh po pripravi.

Zanimivost

Proso je zelo odporna in prilagodljiva žitna rastlina. Dobro prenaša sušna obdobja, saj ima najnižje potrebe po vodi ter je zaradi tega primerno za kmetijstva brez obdelave tal. Izvor prosa prvotno sega v osrednjo Azijo.

Logotip proizvajalca Bio mlin Stražar

Bio mlin Stražar

Bio mlin Stražar je družinska ekološka kmetija, ki se nahaja v Škocjanu – v bližini Doba pri Domžalah.  Vodi jih skrb za naravo in misel, da si želijo zemljo ohraniti tudi za prihodnje rodove. S tem v skladu je njihova celotna pridelava ekološka, torej brez uporabe pesticidov, umetnih gnojil, gensko spremenjenih organizmov, konzervansov, umetnih arom… Na kmetiji Stražar skrbijo, da rastline rastejo na zdravih tleh, ki niso obremenjena z gnojili in pesticidi.

Njihova glavna panoga je pridelava ekoloških žit: pšenice, pire, rži, ovsa, ajde, kamuta, ječmena, lana, konoplje. poleg tega pa se pri Stražarjevih ukvarjajo tudi s predelavo, saj imajo enega največjih mlinov na kamne v Sloveniji in si moko meljejo sami.

Več …

Prosena kaša* 100%.

*iz kontrolirane ekološke pridelave

Mnenja

Zaenkrat še ni mnenj.

Bodi prvi ocenjevalec “Eko prosena kaša”

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja