Opis
Orientalska kumina ali kumin je azijska začimba, ki se jo uporablja predvsem v indijski kuhinji, nepogrešljiva pa je tudi v latinskoameriških in bližnjevzhodnih jedeh. Pogosto prihaja do zmede pri poimenovanju, saj poznamo tudi navadno kumino, ki je vkoreninjena v slovenski tradicionalni hrani in jo običajno dodajamo kislemu zelju, krompirju in fižolu. Orientalska kumina je precej drugačna. Ima značilno sladko zemeljsko aromo ter rahlo oreščkast in pikanten okus. Je nepogrešljiva sestavina curry in garam masala začimbnih mešanic. Za pomembno začimbo pa velja tudi v Ajurvedi, saj naj bi izboljševala prebavo.
V Rifuzlu je v ponudbi orientalska kumina ekološke kvalitete od podjetja Sonnentor. Dobiš jo na rinfuzo, zato ob naslednjem obisku ne pozabi na posodico za začimbe.
Uporaba in shranjevanje
Cela semena kumina se uporablja bolj v indijski kuhinji, mleta pa v mehiški ali orientalski. Še posebej dobro se obnese v čiliju, falaflih ali humusu. Za navdih pa prilagam še nekaj receptov:
Kumin shranjuj na suhem in hladnem prostoru, stran od neposredne svetlobe.
Zanimivost
No pa razrešimo to pogosto dilemo: kumina in kumin nista ena in ista začimba. Rastlini sta sicer sorodni in tudi na videz podobni, po okusu in aromi pa precej drugačni. Da smo še malo bolj natančni: kumin sliši na latinsko ime Cuminum cyminum, kumina pa Carum carvi.
Mnenja
Zaenkrat še ni mnenj.