Opis
Obožuješ orehovo potico, presne tortice ali želiš izdelati svojo različico zdrave mešanice oreščkov in suhega sadja? Orehi niso znani le v svetu kulinarike kot sestavina naših najljubših, nepogrešljivih sladic, domačega peciva ali “skriti” v zdrave prigrizke in granolo, temveč so odlični tudi za naše zdravje in celo podpirajo delovanje možganov. Bogati so z nenasičenimi maščobami, beljakovinami, prehranskimi vlakninami ter minerali in vitamini. Predvsem slovijo po visoki vsebnosti mangana in vitaminov B.
V Rifuzlu si v svoj kozarec lahko naložiš slovenske ekološke orehe, ki nam jih na kmetiji Omerzu luščijo sproti, ob vsakem naročilu, zato so orehi kar se da sveži.
Uporaba in shranjevanje
Rifuzlarji ti orehe priporočamo v kombinaciji s suhim sadjem (npr. z rozinami, suhimi brusnicami, jabolčnimi krhlji) in še kakšnimi oreščki (praženimi lešniki, kakavovimi zrni, mandlji) in tako imaš pripravljeno hitro energijsko malico, ki jo lahko neseš s seboj tudi na pot. Prav tako pa so odlični kot dodatek na vrhu solate, domače pice ali pa v jutranjih kosmičih, zmleti v smuti ali namaz in seveda kot glavna sestavina potice ali presne tortice.
Nekaj predlogov, kako lahko uporabiš orehe pri peki in kuhi:
- Tortica s kavo in orehi
- Topla ovsena kaša z jabolki, cimetom in orehi
- Orehov hlebček iz stročnic
- Presni “tacosi” z orehovim drobljencem
Če boš orehe porabil/-a hitro, je najboljše, da jih shranjuješ v dobro zaprtem steklenem kozarcu, stran od neposredne sončne svetlobe. Za daljše shranjevanje, pa lahko orehe hraniš tudi v hladilniku ali jih zamrzneš, saj bodo tako v največji meri ohranili bogate hranilne vrednosti.
Zanimivost
Obožuješ orehe in kavo, a preprosto ne najdeš časa, da bi si vsako jutro lahko za zajtrk privoščil/-a tortico? Iz oreščkov si lahko na hitro izdelaš tudi rastlinsko mleko, ki bodo tvoji jutranji kavi dali tisti dodatni “kick”, ki bo popestril tvoj dan! Za pripravo rastlinskega mleka orehe namakaš čez noč, jih ocediš ter v blenderju zmelješ z vodo in cimetom. Zmes preliješ v vrečko za izdelavo rastlinskega mleka, skoznjo stisneš tekočino in imaš narejen domač rastlinski napitek. Tega nato doliješ kavi, kosmičem ali uporabiš za smuti, v kolikor si želiš poskusit nekaj novega!
Mnenja
Zaenkrat še ni mnenj.