Opis
Arašidi, znani tudi pod imenom kikiriki, so eni izmed najbolj priljubljenih slanih prigrizkov na svetu. So energijsko bogati, polni beljakovin in eden izmed najboljših virov vitamina B3. V Rifuzlu so na voljo praženi arašidi in pa tudi manj poznani – surovi. Ti so svetlejši, močnejšega okusa, nekoliko bolj škrobnati in po okusu bolj spominjajo na fižol kot pa na arašide. Kaj pa lahko potem z njimi počneš? Značilen arašidast okus bodo dobili šele s praženjem, lahko pa jih seveda uporabljamo tudi surove.
Uporaba in shranjevanje
Surove arašide lahko uporabiš pri pripravi smutijev. Čez noč jih namočiš v vodi, nato pa zmiksaš z banano in cimetom, da dobiš hranilen zajtrk. Uporabiš jih lahko tudi kot osnovo v presnih sladicah.
Če si pa želiš bolj izrazitega arašidastega okusa, jih pred uporabo popraži. V ponvi jih praži 10 minut, ob tem pa ves čas mešaj, dokler ne bodo zlato rjavi. Če jih boš raje popražil-a v pečici, jih razprostri po pekaču in praži v ogreti pečici na 180°C približno 15-20 minut. Tako pripravljene lahko samo rahlo posoliš in že imaš slasten prigrizek ob filmu. Pražene lahko zmelješ v blenderju, da dobiš slastno arašidovo maslo. Sesekljane lahko dodaš k solatam in omakam. Klarin namig: z začimbami in soljo jih na hitro zmelješ v multipraktiku, da dobiš posip za na slane jedi.
Tukaj je še nekaj predlogov, kako uporabiti nepražene arašide:
- Presne čokoladne energijske ploščice
- Pekoči zelenjavni nudli s kokosom in arašidi
- Arašidove energijske kroglice
- Hladno presno pecivo z arašidovim maslom
- Namaz iz pečene paprike in arašidov
Shranjuj jih v zaprti embalaži, najbolje v stekleni (saj je steklo eden boljših materialov, ki ohranja aromo in kakovost izdelka!), v suhem in hladnem prostoru.
Zanimivost
Ali si vedel-a, da arašidi v bistvu sploh ne spadajo pod oreščke, ampak so vrsta stročnice?
Mnenja
Zaenkrat še ni mnenj.