Opis
Tale okusna in hranljiva mešanica petih žit vsebuje pet ekološko pridelanih žit: oves, pšenico, rž, ješprenj in piro v enakih deležih. Ker gre za polnozrnata žita, so ta bogata z minerali, vitamini in vlakninami. Zato so v primerjavi z rižem in obdelanimi žiti bolj hranljiva, povrh vsega še lokalna – iz Prekmurja, pa še cenovno se splača. 😉 Težje jih razkuhaš, saj ostanejo čvrsta, tako da kar malo zaškripajo pod zobmi – kot kakšen mlad sir.
Uporaba
Pred pripravo mešanico temeljito speri pod tekočo vodo. Namakaš jo lahko čez noč, za par ur ali pa sploh ne. Nato kuhaj v vodi približno 25 minut.
Mešanico lahko dodaš enolončnicam ali joti namesto ješprenja. Lahko jo uporabiš za polnjenje gratiniranih paprik in bučk.
Za okusno hladno solato žita vnaprej skuhaj in ohladi, na to pa dodaj npr. sveže kumarice, papriko, paradižnik in malo krem sira. Taka solata je odlična za poletna druženja in piknike, pa tudi kot obrok na poti.
Rižoto pripraviš tako, da najprej popražiš malo čebule, dodaš kar imaš zelenjave, in vse skupaj zaliješ s paradižnikovo omako. Če želiš, da zelenjava ne bo čisto razkuhana, dodaj žita, ki si jih že prej skuhal-a. Lahko pa kuhaš vse skupaj v enem loncu in bo prav tako dobro. 🙂
Shranjevanje
Ekološko pridelana žita so ena izmed tistih živil, ki gredo še posebej v slast moljem in drugim živalicam. Če želiš mešanico petih žit zaščititi pred njimi, jo shrani v steklenem kozarcu na patent ali pa v kakšni drugi posodi, ki jo lahko tesno zapreš. Tako shranjena žita shranjuj v suhem prostoru.
Mnenja
Zaenkrat še ni mnenj.