Košarica
0,00 € / kg

Eko mešanica petih žit

3,50  / kg

Eko mešanica petih žit: oves, pšenica, ješprenj, rž in pira na rinfuzo. Za pripravo enolončnic, solat ali polnovrednih rižot.

  • Kupiš z lastno embalažo. Najbolj priporočamo steklene kozarce, posode za hrano, vrečke (platnene, plastične).
  • Pri dobavi tega izdelka ne nastanejo odpadki. Mešanico dobimo v velikih vrečah, ki jih vračamo dobavitelju.
  • 🇸🇮 Slovenski izdelek.
  • Izdelek z ekološkim certifikatom.
  • Veganski izdelek.
  • Vsebuje gluten.
Šifra: 000482 Kategorija: Brand:

Opis

Tale okusna in hranljiva mešanica petih žit vsebuje pet ekološko pridelanih žit: oves, pšenico, rž, ješprenj in piro v enakih deležih. Ker gre za polnozrnata žita, so ta bogata z minerali, vitamini in vlakninami. Zato so v primerjavi z rižem in obdelanimi žiti bolj hranljiva, povrh vsega še lokalna – iz Prekmurja, pa še cenovno se splača. 😉 Težje jih razkuhaš, saj ostanejo čvrsta, tako da kar malo zaškripajo pod zobmi – kot kakšen mlad sir.

Uporaba

Pred pripravo mešanico temeljito speri pod tekočo vodo. Namakaš jo lahko čez noč, za par ur ali pa sploh ne. Nato kuhaj v vodi približno 25 minut.

Mešanico lahko dodaš enolončnicam ali joti namesto ješprenja. Lahko jo uporabiš za polnjenje gratiniranih paprik in bučk.
Za okusno hladno solato žita vnaprej skuhaj in ohladi, na to pa dodaj npr. sveže kumarice, papriko, paradižnik in malo krem sira. Taka solata je odlična za poletna druženja in piknike, pa tudi kot obrok na poti.
Rižoto pripraviš tako, da najprej popražiš malo čebule, dodaš kar imaš zelenjave, in vse skupaj zaliješ s paradižnikovo omako. Če želiš, da zelenjava ne bo čisto razkuhana, dodaj žita, ki si jih že prej skuhal-a. Lahko pa kuhaš vse skupaj v enem loncu in bo prav tako dobro. 🙂

Shranjevanje

Ekološko pridelana žita so ena izmed tistih živil, ki gredo še posebej v slast moljem in drugim živalicam. Če želiš mešanico petih žit zaščititi pred njimi, jo shrani v steklenem kozarcu na patent ali pa v kakšni drugi posodi, ki jo lahko tesno zapreš. Tako shranjena žita shranjuj v suhem prostoru.

Logotip proizvajalca EkoPrekmurc

EkoPrekmurc

V vasi Puconci, na levem bregu reke Mure, stoji skromna EKO kmetija, kjer mali kmet z velikim srcem in še večjim veseljem rije po zemlji in prideluje EKOloške dobrote. Po dvorišču se sprehajajo srečne kokoši, zobajo ekološko pridelano zrnje in nesejo odlična jajca. Na njivah se bohotijo zdravi listi ajde, pire, ješprenja, prosa in zorijo, da bo njihovo zrnje postalo slastna kaša. Pri hiši ropota mlin na kamen, v katerem nastaja odlična ekološka moka vseh vrst.

Delček njihovih pridelkov vam bodo predstavili na Rifuzlovem dnevu odprtih vrat. Družinsko tradicijo je iz Prekmurja do Ljubljane popeljal biolog in raziskovalec vsega živega, Matjaž Novak. Skupaj z očetom, Štefanom, vas bosta pozdravila na stojnici. Tam vam bosta z veseljem povedala še kaj več o njuni kmetiji in vas pogostila s tipičnim prekmurskim kruhom, pecivom, bučnim oljem in še kaj se bo našlo.

“Pridružite se nama, da se kaj pogučijmo.”

Več …

Oves* 20%, ješprenj* 20%, pira* 20%, rž* 20%, pšenica* 20%.

*iz kontrolirane ekološke pridelave.
Kontrolira SI-EKO-002.

Mnenja

Zaenkrat še ni mnenj.

Bodi prvi ocenjevalec “Eko mešanica petih žit”

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja