Opis
Datlji so koščičasti plodovi palme datljevec, ki izvirajo iz severne Afrike. Sorta Medjool je najbolj popularna sorta datljev, saj je še posebno mehka in kremasta. Gre za velike datlje (cca 30 g) karamelno rjave barve, ki so 4-5 cm dolgi in 3 cm široki. Po okusu so izredno sladki, meso pa je mehko. Več kot 65 % njihove vsebine so naravni sladkorji, zato so odlični kot sladica ali prigrizek, uporablja pa se jih tudi kot sladilo v kulinariki.
V Rifuzlu so na voljo na rinfuzo.
Uporaba
Datlji so odlična energijska bombica kar tako. Lahko jih prerezeš po dolgem, odstraniš koščico in sredino zapolniš z kakšnim oreščkastim maslom. Za sladkobo jih lahko dodaš rastlinskim napitkom in smoothijem, narezane pa v jutranjo granolo. Z njimi lahko v mnogih jedeh nadomestiš dodajanje sladkorja.
Če potebuješ navdih, pobrskaj med naslednjimi recepti:
- Proteinska vroča čokolada brez sladkorja
- Potica s kardamomom, datlji in pistacijami
- Sladki finger food
- Sladka prosena kaša
- Kroglice iz suhega sadja
Opozorilo:
Vsak datelj ima na sredini veliko koščico, zato je ne pozabi odstraniti preden jih daš v blender.
Shranjevanje
Shranjuj jih v zaprti posodi, v suhem in hladnem prostoru. Če jih želiš ohraniti dlje časa sočne in sveže, jih shranjuj v hladilniku ali zamrzovalniku.
Zanimivost
Si vedel-a, da medjool datlji v resnici niso suho sadje, temveč sveže in zrelo? Po obiranju namreč niso na noben način obdelani ali sušeni.
Mnenja
Zaenkrat še ni mnenj.