Opis
Makadamija oreščki so oreščki, pridobljeni iz drevesa makadamije. Gre za avtohtono drevo, ki izvira iz Avstralije, danes pa ga gojijo tudi v drugih delih sveta, kot so Havaji, Južna Afrika, Brazilija in Kalifornija. Makadamija oreščki so znani po svojem okusu, ki je kremast, maslen in blago sladek. Po obliki so okrogli, s progo po sredini. Bogati so z omega-3 maščobnimi kislinami, beljakovinami in vlakninami ter vitaminom E in vitamini iz skupine B.
V Rifuzlu ponujamo makadamija oreščke ekološke kvalitete na rinfuzo, več o njihovem poreklu pa si lahko prebereš tukaj.
Uporaba in shranjevanje
Makadamija oreščki so okusen in hrustljav prigrizek v kombinaciji s suhim sadjem ali drugimi oreščki, lahko pa jih vključiš tudi v mnoge jedi. Dobro se podajo k solatam, kosmičem, jogurtu, saj dodajo hrustljavost in kremasto teksturo. Prav tako jih lahko uporabiš pri pripravi različnih sladic, kot so piškoti, torte, mafini in čokoladne poslastice. Odlično se obnesejo tudi v rižotah, testeninah, praženi zelenjavi ali ocvrtem rižu.
Makadamija oreščke shranjuj v dobro zaprti posodi, najboljše v hladnem in temnem prostoru.
Zanimivost
Nemško podjetje Tarabao, ki je uvoznik makadamija oreščkov, skrbi za čisto vsak člen dobavne verige. Tako si lahko na njihovi spletni strani natančno preberemo od kje prihajajo posamezni oreščki. Makadamija oreščke pridelujejo v Keniji, v podjetju Limbua, ki delavcem zagotavlja pošteno plačilo, ter zdravstveno in pokojninsko zavarovanje. Poleg tega spodbujajo kmete k sistemu gozdnega kmetovanja, kjer drevesa ne rastejo v obliki plantaž, temveč v sožitju z drugim sadjem in vrtninami.
Mnenja
Zaenkrat še ni mnenj.