Opis
Kvinoja je žitom podobna rastlina, ki izvira iz Andskega področja južne Amerike. Uživamo njena zrna, ki spominjajo na zrna prosa, le da so malo manjša in sploščena. Semena vsebujejo veliko beljakovin (kar 14%), vitaminov in mineralov, prav tako pa so bogata z aminokislinami (lizinom in metioninom) in folno kislino. Je želodcu prijazna in lahko prebavljiva, kuhana pa ima blag oreščkast okus. Z njo lahko nadomestiš klasične škrobne priloge, kot so riž, kuskus, bulgur.
Kvinoja, ki je na voljo v Rifuzlu prihaja iz kontrolirane ekološke pridelave in je na voljo na rinfuzo, zato pridi s svojim kozarcem in si ga napolni.
Priprava
Kuhano kvinojo lahko uporabiš namesto riža skupaj z zelenjavnimi in mesnimi jedmi. Lahko jo dodaš enolončnicam ali juham kot zakuho. Iz nje lahko pripraviš okusno hladno solato – slano ali sladko.
Kvinojo pred kuhanjem močno speri pod tekočo vodo, tako boš odstranil-a morebitne ostanke saponina. Kvinojo nato kuhaj v slani vodi v razmerju 1:2,5, na zmernem ognju približno 15 minut. Velikost zrna se bo med tem povečala za 4 krat. Po 15 minutah jo odstavi z ognja in pokrito pusti še vsaj 5 minut, da se vsrka vsa tekočina. Tako pripravljeno kvinojo lahko postrežeš kot prilogo.
Recepti:
Opozorilo:
Lahko vsebuje sledi glutena, sezama, soje in oreščkov.
Shranjevanje
Ekološko pridelana kvinoja je ene izmed tistih živil, ki gredo še posebej v slast moljem in drugim živalicam. Če jo želiš zaščititi pred njimi, jo shranjuj v steklenem kozarcu na patent ali pa shranjuj v kakšni drugi posodi ki jo lahko tesno zapreš.
Shranjuj v suhem prostoru.
Mnenja
Zaenkrat še ni mnenj.