Opis
Ghee ali prečiščeno maslo je vrsta masla, ki sicer tradicionalno izvira iz Indije, a vendar se ga že vrsto let izdeluje in uporablja tudi na našem področju, kjer ga poznamo pod imenom “kuhano maslo”. Nastane iz surovega masla, ki se ga kuha in segreva toliko časa, dokler ne izhlapi vsa voda. Takšno maslo ima višjo točko dimljenja od velike večine rastlinskih olj, zato ga med drugim lahko uporabljamo tudi za cvrtje. V primerjavi z drugimi mlečnimi izdelki ima ghee maslo nižjo vsebnost laktoze in je zato primerno tudi za tiste, ki se je izogibajo.
Ekološko kuhano (Ghee) maslo Ekološke kmetije Kukenberger je pakirano v povraten steklen lonček, ki ga vrnemo kmetiji, da ga ponovno napolni.
Uporaba in shranjevanje
Kuhano (Ghee) maslo lahko uporabljaš za pečenje, cvrtje, praženje ali ga dodaš v testo, namaze, … skratka kjerkoli pri kuhanju ali za pod marmelado na kruhu. 😉 Če imaš rad-a palačinke, jih naslednjič speči kar na ghee-ju. Prav fino aromo doda.
Uporabljaš ga lahko tudi v kozmetiki, pri izdelavi krem ali pa z njim namažeš suho kožo. Dobro se obnese tudi pri blaženju opeklin in žuljev.
Ker je kuhano maslo bolj odporno na višje temperature, se ga lahko hrani tudi izven hladilnika in je zato primerno za na pot.
Zanimivost
Poimenovanje “Ghee” prihaja iz Sanskrtske besede “Ghrta”, ki pomeni prečiščeno maslo. Takšno maslo so nekoč tradicionalno pripravljali samo iz masla, narejenega iz mleka bivolov, danes pa predvsem iz kravjega mleka.

Ekološka kmetija Kukenberger
Ekološka kmetija Kukenberger se razprostira na 24 ha površine v okolici Trebnjega. Pohvalijo se lahko z ekološkim certifikatom za vse svoje mlečne izdelke, ter z mnogimi državnimi nagradami. Njihova posebnost so seneno mleko in iz njega pripravljeni mlečni izdelki, ki so najvišje možne kakovosti, saj so živali hranjene 100% brez silaže. Kravam je na voljo prostoren in odprt hlev, najboljše pa se počutijo na paši, kjer tudi preživijo večji del leta. Mleko v glavnem predelujejo v jogurte, skute in sir, velik nabor Kukenbergerjevih izdelkov pa najdeš tudi v Rifuzlovem hladilniku.
Ker se zavedajo, da dobrega podjetja ni brez dobrih ljudi, se zelo trudijo, da delovni čas prilagodijo ljudem in ne ljudi delovnemu času. Skrbijo za dobro vzdušje v kolektivu in se neprestano izobražujejo ter izpopolnjujejo na vseh področjih.
Ekološka kmetija Kukenberger je pred nekaj leti naredila zelo velik korak v ponudbi brezembalažnih mlečnih izdelkov v Sloveniji, saj so večji del svoje ponudbe zapakirali v povratno stekleno embalažo. In to ne le za potrebe Rifuzla, temveč za vse svoje stranke. Zelo pohvalno! Embalaža tako kroži med kmetijo in strankami, med tem pa se napolni s prvovrstnimi mlečnimi izdelki.
Več …
Sestavine: smetana (mleko)* (ZTP Haymilk - mleko senene prireje), kulture.
*iz kontrolirane ekološke pridelave.
Povprečna hranilna vrednost na 100 g izdelka: Energijska vrednost 669 kJ/ 160 kcal; maščobe: 11,4 g, od tega nasičene maščobe: 6,17 g; ogljikovi hidrati: 2,6 g, od tega sladkorji: 2,6 g; beljakovine: 11,1 g; sol: 0,3 g.
Mnenja
Zaenkrat še ni mnenj.