Opis
Koruza pokovka je koruza posebne vrste, ki pri visokih temperaturah zaradi uplinjanja vode in napihovanja škroba, poči. In tako nastane kokica. 🙂
Če si naveličan-a kupovanja pokovke v velikih plastičnih vrečah, si lahko brez skrbi. V Rifuzlu si lahko koruzo pokovko za pripravo domačih kokic naložiš kar v svojo posodo.
Priprava
Recept za pripravo kokic je naštudiral še naš Primož. Tako se glasi:
V hladno ponev daj koruzna zrna in ravno toliko olja, da prekrije dno. Pomembno je, da zrn ni preveč in da so vsa v stiku s podlago. Nato prižgi ogenj na srednjo jakost/ nastavi jakost steklokeramične ali indukcijske plošče med srednjo in močno. Pokrij s pokrovko in čakaj, dokler prva koruza ne poči (5-10 min). Ko začnejo pokat, nastaviš ogenj na najvišjo jakost, da koruza čim hitreje popoka. To običajno traja 1-2 minuti. Ko pokanje pojenja, ugasni štedilnik in kokice pretresi v veliko posodo. Pokovko lahko začiniš z maslom in soljo, ščepcem čilija. Če si bolj za sladko jo prelij s karamelo ali čokolado.
Shranjevanje
Ekološko pridelana žita so ene izmed tistih živil, ki gredo še posebej v slast moljem in drugim živalicam. Če želiš koruzo zaščititi pred njimi, jo shrani v steklenem kozarcu na patent ali pa v kakšni drugi posodi ki jo lahko tesno zapreš.
Shranjuj v suhem prostoru.
Mnenja
Zaenkrat še ni mnenj.