Opis
Kokosov sladkor je droben, rahlo lepljiv sladkor rjave barve, njegov okus in aroma pa spominjata na karamelo. Pridobivajo ga iz cvetov kokosove palme, ki jih povežejo v snope, iz njih pa priteče sok. Tega segrejejo do karamelizacije in posušijo, da nastane sladkor. Kokosov sladkor je že tisočletja tradicionalno sladilo v jugovzhodni Aziji, v zadnjem času pa se je njegova uporaba razširila po celem svetu.
V primerjavi z belim trsnim sladkorjem kokosov vsebuje več mineralov in vitaminov, ima nižji glikemični indeks (35) in nižjo vsebnost fruktoze.
Uporaba in shranjevanje
Kokosov sladkor lahko uporabljaš tako kot trsni sladkor. Za slajenje napitkov, pri peki sladic in piškotov, kot nadomestek medu, … Zaradi svojega karamelnega okusa, se predvsem super obnese pri peki piškotov, saj jim doda poseben okus.
Shranjuj ga v tesno zaprti posodi stran od vlage. V primeru vlage, se bo sladkor hitro sprijel v grudice, vendar ga še vedno lahko normalno uporabiš.
Zanimivost
Kokosov sladkor velja za enega najbolj trajnostnih sladil, saj kokosove palme za rast potrebujejo malo vode, še posebej v primerjavi s sladkornim trsom. Poleg tega lahko eno samo kokosovo drevo obirajo tudi do 20 let.
Mnenja
Zaenkrat še ni mnenj.