Opis
Kislo zelje je nepogrešljiva vložnina v zimskih mesecih, ko je svežega sadja in zelenjave bolj malo. Ker je na slovenskih tleh prisotno že od nekdaj, je z njim povezanih tudi veliko tradicionalnih jedi. Kisano je polno vitamina C, mlečnokislinske bakterije pa pozitivno vplivajo na prebavo in odpornost.
Kislo zelje v Rifuzl prihaja z Ekološke kmetije Švigelj in je zapakirano v steklen kozarec, ki je povraten. Je kisano v slanici in ni toplotno obdelano. Strankam je še posebej všeč, ker je zelo drobno narezano.
Uporaba in shranjevanje
Kislo zelje lahko poješ direktno iz kozarca, najbolj zdravo je namreč kar surovo. Okusno solato pripraviš tako, da mu dodaš fižol, nekaj oljčnega olja, soli in popra.
Če ti bo zelje slučajno prekislo, ga daj v lonec, prelij z vodo in segrevaj do vretja. Nato vodo odlij, zelje pa lahko po želji še dodatno spereš pod tekočo vodo.
Seveda pa lahko z zeljem pripraviš katero od slovenskih tradicionalnih jedi: joto, segedin, dušeno kislo zelje,…
Recepti:
- Kislo zelje s sladkim krompirjem in čičeriko
- Burek s kislim zeljem in šampinjoni
- Veganski segedin in amarant z zelenjavo
Kozarec z zeljem shranjuj v hladilniku (do 8 °C) in porabi do datuma odtisnjenega na kozarcu.
Prazen in pomit kozarec prinesi v Rifuzl, vrnili ti bomo kavcijo, kozarec pa bomo vrnili Veroniki, da ga bo ponovno uporabila.
Mnenja
Zaenkrat še ni mnenj.