🥬 Trenutno aktualno: naročilnica za zelenjavo
Košarica
0,00 € / kg

Eko ješprenj

3,20  / kg

Eko domač Slovenski ješprenj Eko Prekmurc na rinfuzo.

Šifra: 000127 Kategorija: Brand:

Opis

Ješprenj so oluščena zrna ječmena. Zrna so nekoliko bolj okrogla od pšeničnih, po dolgem pa imajo značilno vdrtino. Zaradi ohranjenih semenskih ovojnic, je ješprenj bogat s prehranskimi vlakninami in ima več vitaminov in mineralov v primerjavi s pšenico. Zaradi nizkega glikemičnega indeksa je primeren za dietno prehrano.

V Rifuzlu je v rinfuzi na voljo domač ekološki ješprenj od Eko Prekmurca. Prinesi svoj kozarec in si ga napolni.

Uporaba

Ješprenj je seveda najbolj znan po tem, da iz njega pripravljamo tradicionalno jed – ješprenj ali ričet. To pa seveda ni edini način kako ga lahko pripraviš. Kuhan ješprenj lahko uporabiš v raznih enolončnicah in juhah ali pa ga skuhaš kot preprosto rižoto. Lahko ga uporabiš kot nadev paprikam – namesto riža, dodaš kot prilogo k pečeni zelenjavi in mesu ali pa z njim obogatiš solato.

Pred kuhanjem ješprenj temeljito speri pod tekočo vodo. Če želiš skrajšati čas kuhanja ga namakaj čez noč, ni pa potrebno. Za pripravo čistega ješprenja ga kuhaj v slani vodi med 20 in 40 minut (odvisno od časa namakanja).

Za pripravo ješprenove enolončnice oziroma ričeta upoštevaj razmerje ješprena in vode 1:4.

Recepti:

Shranjevanje

Ekološko pridelana žita so ene izmed tistih živil, ki gredo še posebej v slast moljem in drugim živalicam. Če želiš ješprenj zaščititi pred njimi, ga shrani v steklenem kozarcu na patent, ali pa v kakšni drugi posodi ki jo lahko tesno zapreš.
Shranjuj v suhem prostoru.

Logotip proizvajalca EkoPrekmurc

EkoPrekmurc

V vasi Puconci, na levem bregu reke Mure, stoji skromna EKO kmetija, kjer mali kmet z velikim srcem in še večjim veseljem rije po zemlji in prideluje EKOloške dobrote. Po dvorišču se sprehajajo srečne kokoši, zobajo ekološko pridelano zrnje in nesejo odlična jajca. Na njivah se bohotijo zdravi listi ajde, pire, ješprenja, prosa in zorijo, da bo njihovo zrnje postalo slastna kaša. Pri hiši ropota mlin na kamen, v katerem nastaja odlična ekološka moka vseh vrst.

Delček njihovih pridelkov vam bodo predstavili na Rifuzlovem dnevu odprtih vrat. Družinsko tradicijo je iz Prekmurja do Ljubljane popeljal biolog in raziskovalec vsega živega, Matjaž Novak. Skupaj z očetom, Štefanom, vas bosta pozdravila na stojnici. Tam vam bosta z veseljem povedala še kaj več o njuni kmetiji in vas pogostila s tipičnim prekmurskim kruhom, pecivom, bučnim oljem in še kaj se bo našlo.

“Pridružite se nama, da se kaj pogučijmo.”

Več …

Mnenja

Zaenkrat še ni mnenj.

Bodi prvi ocenjevalec “Eko ješprenj”

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja