🥬 Trenutno aktualno: naročilnica za zelenjavo
Košarica
0,00 € / kg

Eko fižol mungo

7,40  / kg

Fižol mungo iz ekološke pridelave na rinfuzo.

Šifra: 000042 Kategorija: Brand:

Opis

Majhni, zeleni fižolčki mungo so eni izmed najstarejše kultiviranih stročnic. Izvirajo iz Indije, kasneje pa so se razširili še na Kitajsko in drugod po Aziji. Sicer so v kulinariki in azijski hrani nekoliko bolj znani njihovi kalčki, a ti bodo zagotovo fižolčki s svojim blagim, sladkim okusom odprli novo doživetje pri pripravi jedi z bolj eksotičnimi sestavinami, kot si jih sicer vajen-a!

Uporaba in shranjevanje

Mungo fižol lahko uporabljaš na različne načine-lahko nadomestijo druge stročnice pri pripravi curry-jev, solat, juh ali celo kot polnilo nekaterih sladic!

Sicer lahko fižolčke predhodno namakaš, a se skuhajo relativno hitro (pripravljeni bodo že v 20-30 minutah, v kolikor pa uporabljaš ekonom lonec, pa kar v 5)! Tako boš med kuhanjem zagotovo imel dovolj časa, da si pripraviš solato (ali pa pomiješ posodo za seboj). 🙂

Tule je le nekaj receptov, kjer lahko uporabiš mungo fižolčke:

Mungo fižol lahko tudi namakaš in kališ-njihovi kalčki so izvrstni, v kolikor se jih kombinira s česnom, ingverjem in čebulo, marinirani in blanširani, prav tako pa so lahko odlični dodatek v spomladanskih zvitkih ali kot dekoracija jedi. Kalčki so bogati z mikrohranili, beljakovinami in vlakninami, ki jih lahko zlahka “skriješ” v najljubše jedi!

Zanimivost

Gotovo si že slišal za “steklene rezance”, ki so zelo popularni v azijski kuhinji? Narejeni so iz škroba mungo fižola, ki se presenetljivo hitro skuha ter predstavlja raznovrstno jed, ki jo lahko jemo tako pozimi (topel curry z rezanci) kot poleti (hladni rezanci z mangovo omako in solato). Rezanci so po kuhanju zelo spolzki in mokri, zato se jih lahko celo uporabi pri pripravi sladkih želejev in sladic!
Ker so mungo fižolčki bogati z beljakovinami in prehranskimi vlakninami, njihov škrob pa med drugim podpira tudi zdravje prebave, se jih uporablja tudi kot nadomestek mesa (tako v polnovredni obliki, kot osnova za rastlinske polpete).

Mnenja

Zaenkrat še ni mnenj.

Bodi prvi ocenjevalec “Eko fižol mungo”

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja