Opis
Majhni, temno rdeči fižolčki sorte adzuki izvirajo iz mogočnega Himalajskega gorovja na območju vzhodne Azije. Po okusu so oreškasti in sladki, zato jih v azijski kulinariki uporabljajo celo pri pripravi namazov in sladic! Super se bodo obnesli, če si želiš nekoliko spremeniti okuse svoje zelenjavne mineštre ali pa pripraviti zdravo različico čokoladne torte, katero bodo fižolčki obogatili z dodatnimi beljakovinami.
Uporaba in shranjevanje
Fižolčke adzuki je pred kuhanjem najbolje namakati najmanj 4 ure ali kar čez noč, kar bo tudi skrajšalo čas kuhanja. Fižol kuhaj na zmernem ognju približno 1 uro ter nato dobro ocedi. 1 skodelica suhega fižola pomeni 3 skodelice kuhanega.
Ker so po okusu nekoliko slajši kot ostale vrste fižola in stročnic, iz njih lahko poleg juh, prilog in zelenjavnih polpet narediš tudi pecivo in sladke jedi. V azijskih državah jih uporabljajo celo kot sladko polnilo njokov, krofov in tort! Le kdo bi si mislil, da lahko brezgrešno uživamo v nam najljubšem pecivu in sladkarijah, poleg tega pa dobimo še pomembne vlaknine in hranila, potrebne za naše zdravje?
Tule je le nekaj idej, kako uporabiti te super fižolčke:
- Beljakovinski burger iz sladkega krompirja in adzuki fižola
- Solata s 3 vrstami fižola
- Sladki jagodni kruhek
- Gobova juha s stročnicami
V kolikor imaš težave s prebavljanjem stročnic ali pa si preprosto želiš dodatnih hranil v svoji prehrani, lahko fižolčke tudi namakaš in kališ. Kaljeni poganjki so polni beljakovin in mikrohranil, encimov, vitaminov in mineralov. Iz njih lahko izdelaš polpete, posuješ po solati in celo dodaš v svoj najljubši smuti. Hrustljav, a podcenjen beljakovinski dodatek!
Zanimivost
Ker adzuki fižolčki vsebujejo veliko prehranskih vlaknin so zelo koristni za zdravje naših prebavil. Ena izmed znanih azijskih jedi, v kateri lahko uporabimo adzuki fižolčke je tudi “Natto”. Jed je lepljiva in značilnega okusa, a z nekoliko sladkim priokusom adzuki fižola. Jed se ponavadi je z rižem, v solatah ali mešano z zelenjavo kot beljakovinski, probiotični dodatek. Jed je izvrstna in vsestranska ne le zaradi svojega okusa, ampak tudi zaradi bogatega spektra hranil, ki poleg probiotičnih koristi podpirajo zdravje naših kosti, srca, krepijo imunski sistem ter celo preprečujejo nastanek nekaterih bolezni in raka. Probiotična hrana, kot je Natto med drugim izboljšuje tudi koncentracijo, spomin in celo blaži stres.
Mnenja
Zaenkrat še ni mnenj.