Opis
Poper je ena najbolj znanih začimb, katero se uporablja že tisočletja. Gre za semena z ostrim pekočim okusom, glede na način pridobivanja pa ločimo črni, zeleni in beli poper. Črni je od vseh najbolj pekoč in ostrega okusa.
Ta je na voljo tudi v Rifuzlu, je iz ekološke pridelave, nabirajo pa ga v Tanzaniji. Dobiš ga v zrnju, na rinfuzo. Tako se boš lahko izognil-a majhnim pakiranjem in nepotrebni plastični embalaži.
Uporaba in shranjevanje
Črni poper je najbolj univerzalna začimba, uporabiš pa lahko celega ali zdrobljenega. Celega dodaš v marinade, golaž, enolončnice, na meso in ribe… Z zdrobljenim pa začiniš katerokoli jed, lahko tudi sladko. Velja pa, da tak v zrnju dolgo obdrži aromo in okus, zdrobljen pa jo izgubi že v nekaj mesecih.
Poper lahko shranjuješ v različnih posodicah. Če ga boš uporabljal-a zmletega, je naboljše, da ga imaš kar v mlinčku.
Zanimivost
Si vedel-a, da so črni, beli in zeleni poper zrna enake rastline? Razlika med njimi je v tem kako dolgo jih pustijo zoreti in kako jih obdelajo po pobiranju. Rdeči poper pa pravzaprav ni pravi poper, temveč plod nepravega brazilskega poprovca. Od običajnih poprov se razlikuje po sladkasti aromi.
Mnenja
Zaenkrat še ni mnenj.